49175  27. 8. 2013 20:52:56 - pozemnik

Ako zistiť v 14tich rokoch ADHD?

Dobrý deň,
mám už dlho problém, už dlho ho pozorujem (asi 2 - 3 roky). Mám 14 rokov. Neviem sa sústrediť. Proste vyberiem si veľa vecí ktoré spraviť, potom si nájdem dalšie a zabudnem na tie prvé. Neviem to už viac opísať. Ja si myslím že mám ADHD. Ako zistím čo mi je? Ku komu mám ísť? Koľko to stojí? Ďakujem

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Dobrý den,
ADHD lze diagnostiovat v Pedagogicko psychologické poradně. Diagnóza však podle mého názoru není příliš důležitá, důležitější je to, jak s podobným prožíváním žít, nebo jak ho změnit. Třeba by se daly vymyslet nějaké metody, jak se trochu zklidnit a ujasnit si co dělat teď, co později. Spíše než vyšetření na adhd bych Vám tedy doporučil konzultaci s psychologem, se kterým byste mohl řešit vše, co Vás trápí. A mluvení sám se sebou myslíte nahlas, nebo jen vnitřním hlasem? Ani jedno není nijak neobvyklé, ale samozřejmě, pokud se sebou mluvíte nahlas třeba v autobusu, patrně to spolucestujícím nepřijde v pořádku.

S tím usínáním mě napadá, co kdybyste si zkrátka zařadil do "usínacího plánu" těch 25 minut přemýšlení o tom, co dobrého jste zažil během dne? Mnoho lidí to dělá záměrně, aby si právě vyčistili hlavu před usnutím, takže to není zcela nefunkční proces.

Tedy: Zkuste si lépe plánovat činnost a držet se těchto plánů, volte priority a uvidíte, zda se Vám bude dařit stíhat věci důkladněji. Pokud stojíte o diagnózu, navštivte PPP na vyšetření, ale říkám otevřeně, že ADHD Vám možná nepotvrdí. Pokud Vám vše Vámi zmiňované bude příliš zasahovat do života, začněte spolupracovat s nějakým psychologem na tom, co v životě změnit, abyste se cítil lépe.

Hodně štěstí!

Komentáře uživatelů ...

pozemnik
28. 8. 2013 7:31:45
Ešte dodám: v noci nemôžem zaspávať pretože myslím na všetko čo sa udialo, čo sa môže udiať... väčšinou tak 25 minut ale napr. vcera to bolo skoro 50 min až 1 hodina. Zároveň, neviem či to niečo znamená, ale veľmi často sa rozprávam sám so sebou.

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy