49332  7. 9. 2013 14:22:17 - katka694

Depresia a jej liečba?!

Dobrý den.
Moja kamaratka by rada poznala nazor nejakeho lekara a tak ma napadlo napisat sem. Ma 20 rokov, a chce sa opytat ake lieky by jej pomohli alebo akú terapiu alebo liečenie je možné podstúpit? na čom to závisí? a úspešnosť? na tom ako bude na pacienta ta liečba či terapia učinna? Má ju asi rok a teraz ju chce zacat riesit. uz jej zneprijemnuje zivot. Tak vás poprosím o nejaké rady. Dakujem

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Milá Katko,
žít rok s depresí je poměrně závažná situace. Depresi je vhodné léčit především dvěma způsoby: psychofarmaky (antidepresiva) a psychoterapií (většinou ji poskytují psychologové, někdy i sami psychiatři). Antidepresiv je celá řada a každému vyhovují jiná, je proto jediné řešení - konzultovat situaci s psychiatrem, který pacienta vyšetří a rozhodne o míře i typu léků.

U psychoterapie je to podobné, s tím rozdílem, že o výběru typu terapie a psychologa rozhoduje vždy klient. Každému však vyhovuje něco jiného a jiný typ terapeuta. Doporučuji dát na zkušenosti psychiatra (kterého kamarádka bude muset tak jako tak navštívit), a který jí nejspíš doporučí vhodný terapeutický přístup i konkrétního psychologa.

Doporučuji s tím příliš neotálet. Možná kamarádce můžete pomoci, že ji k lékaři doprovodíte.
Hodně štěstí.

Komentáře uživatelů ...

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy