49343  8. 9. 2013 18:17:08 - trezalka

Deprese/třezalka/Guajucuran!?

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat.Trpím mírnými depresemi,které se mi vrací. Nechci brát antidepresiva a ráda bych si pořídala v lékarně něco,co bych si mohla koupit bez lékařského předpisu. Slyšela jsem,že třezalka je moc dobrá ovšem se nesmí užívat v kombinací s antikoncepcí,kterou beru (Artizia ). Také vím o pupalkovém oleji a Guajucuranu. Je ještě jiná možnost ? A co si myslíte a těhle alternativách ?
Předem mockrát děkuju za jakékoliv reakce !

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Dobrý den,
to je spíš otázka pro psychiatra. Nikdy neodmítám alternativní formy léčby, ale dovolím si jen jednu poznámku: Deprese se obecně chemickou cestou vyléčit nedá, jen málokdy za ní totiž stojí pouze nějaká fyziologická nedostatečnost. Antidepresiva, či Vámi uváděné bylinky jsou tedy symptomatickou léčbou, kapesníkem na plný nos, nikoliv vyřešením rýmy (u Vás deprese). Dávají možnost ulehčit nám pro provedení potřebných změn v životě, či překonat časově vymezené období (např. truchlení), jde však vždy o podpůrnou léčbu, nikoliv o řešení.

Doporučuji se spíše zaměřit na to, co Vaši depresi způsobuje a jak příčiny zmírnit, či odstranit, nikoliv ji jen chemicky potlačit. Ať antidepresivy, nebo čistě přírodními látkami.

Tedy: Depresivní stavy souvisí daleko více se životním stylem, ukotvením ve společnosti (v rodině, mezi přáteli), než si většina lidí připouští.

Komentáře uživatelů ...

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy