49680  1. 10. 2013 8:52:46 - Pauli26

Svokra

Potrebovala by som poradit, ako mám riešiť problém zo svokrou, s ktorou máme dá sa povedať spoločný dvor ale bývame samostatne stojacom rodinnom dome , ktorý sme si s manželom postavili a bývame tam už 3rok. Pred tým som so svokrou nemala žiaden problém, ten problém nastal až, ked som si našla prácu a ukončila som RD. Do vtedy som sa starala okrem svojej rodiny aj o babku, ktorá bývala vedla naších svokrovcov. Zo začiatku nám začala robiť zle, tak že nám pred dvere nahádzala hračky, ktoré deti neupratali. Potom neskor sa to začalo stupnovať, začala útočiť na mna a obvinovať ma z vecí, ktoré nie sú pravdivé, môjmu manželovi začala vytíkať aká som ako sa k nemu chovám, čo si kúpim a nakoniec aj slovami že deti ma nemajú radi majú radi len jeho. Jednoznačne sa rozhodla, že mna a manžela rozdelí a tlačí na neho, takýmto spôsom. Neviem ako tomám vyriešiť, lebo manželovi som povedala, že jej musí povedať, že sa do nás nemôže starať, prvý krát to urobil, ale nepomohlo to bojím sa ako to dopadne, lebo sa cítim bezmocná a mám strach že prídem o to najcenejšie o svoju rodinu.

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Dobrý den,
vztahy se tchýněmi bývají opravdu jedněmi z nejkomplikovanějších. V první řadě je dobře, že máte společný jen dvůr. Bydlíte sice v těsné blízkosti, ale stále lepší, než společné bydlení. Postavení Vašeho manžela je nezáviděníhodné, stojí mezi svou matkou a svou manželkou, v takovém postavení nelze vyhrát a je velmi těžké něco diplomaticky vyjednat, vždy bude někdo nespokojen.

Myslíte, že byste dokázali najít alespoň dílčí řešení, které by ocenila jak Vaše tchýně, tak Vy? Jde o to, že byste si vyzkoušeli model, který by pak šel použít na významnější problémy. Zkuste se třeba dohodnout na tom, jak to udělat, když děti nechají hračky na dvoře... Vám to nevadí, je to normální, tchýni to vadí, patrně má ráda uklizený dvůr. Je nějaká možnost, jak najít kompromis? Nešly by hračky dávat někam do rohu? Nebo že by byly uklizené až navečer? Zkuste situaci vyřešit tak, že budete respektovat názor toho druhého a uděláte kompromis, nebo zcela jiné řešení, kdy to nebude o vítězství a prohře.

Názor tchýně na Vaši rodinu a Váš vztah s dětmi se bude vždy lišit od Vašeho a jsem si jistý, že to chápe i Váš manžel. Je spíše na něm, jak přimět matku, aby respektovala právo na Vaše soukromí. To, že si bude myslet něco jiného musíte brát statečně, prostě to tak asi bude. Důležitější je respektovat to, že Váš dům a Vaše rodina je Vaším územím a tchýně o něm nerozhoduje. Jedině, pokud jí to dovolíte. Jak by například reagovala, kdybyste chtěla využít její zkušenosti z výchovy? Kdybyste se zeptala na její názor týkající se nějakých problémů s dětmi, které řešíte. I ona je maminkou a má jistě i úspěšné postupy, pokud vychovala syna, kterého jste si vybrala.

Pokud Váš vztah budete brát jako válku, nemůžete vyhrát ani Vy, ani ona. Buď vztah pouze respektujte a společně si vykolíkujte území, nebo zkuste alespoň v něčem navázat spolupráci. Předpokládám, že obě rodiny si mohou poskytnout protislužby, které druhá strana ocení. Zkuste to využít.

Držím palce.

Komentáře uživatelů ...

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy