49684  1. 10. 2013 13:42:10 - Filon

Agrese vůči vnučce

Dobrý den,
píši vám s problémem, který se neděje přímo mě, ale týká se mě. V první řádě, je mi teprve 16 let, ale myslím si, že už to mám v hlavě srovnané a rozeznám normální chování od nenormálního. Jsem už nějaký čas s dívkou, říkejme přítelkyní, která bydlí na vesnici s mamkou, tetou a babičkou. Taťka umřel v době, kdy byla malinká a tudíž si ho ani nepamatuje. Děda zemřel cirka před 10 lety. A právě babička je ten problém, o kterém chci mluvit, protože mi příjde, že ovlivňuje celou rodinu a má nějakou poruchu vztahu k dítěti (pokud to existuje), protože se chová opravdu škaredě. Hned uvedu pár příkladů. Když jsem se ptal, jak dlouho je nepříjemná a chová se takhle, tak prý už odmalička trestala přítelkyni za úplně neopodstatněné věci. Tak a co se stalo nedávno... Byla u mě na návštěvě, všechno jí bylo dovoleno, ale když jela domů, tak nestihla spoj (sám jsem toho svědkem, protože autobus na vlakové nádraží přijel minutu po odjezdu vlaku). Když dorazila domů, babička jí doslova zmlátila, až jí tekla krev proudem z pusy a zamkla do pokoje. Víte, jak to babička odůvodnila? Že si tohle nemůže dovolit a lhát a že ten vlak zameškala naschvál. A není vůbec lehké číst zprávy, kde je přítelkyně zoufalá a neví, co dál. Další věc je ta, že si mamka nechá tohle vlastní dceři udělat, ale to je právě podle mě důvod toho, že je to "babička"... a ovlivňuje ostatní. Den potom přítelkyně šla kolem kuchyně a slyšela rozhovor mezi mamkou a babičkou, kde babička říkala, že by měli přítelkyni poslat do nějakého ústavu pro nevychovaný děti. To už samozřejmě mamce přišlo až moc a trochu si řekla svoje. Další příklad- před dvoumi týdny byla přítelkyně nemocná- teplota 38,5, byla pár dní doma a pak jeden den za ní přišla babička do pokoje a řekla: "Jestli zítra zůstaneš doma, tak uvidíš". A takovýchto věcí je víc, ne třeba až tak drastických, jako první příklad, ale je jich víc. Já jsem se s tímhle nikdy nesetkal, pro mě je moje babička ztělesněním inteligence a rozumu... Kdybych u toho byl, tak nevím, co bych dělal. Tu babičku jsem viděl jednou. Vyvolává to ve mně tak neskutečnou agresi vůči ní, štěstí, že chodím do posilovny, kde jí můžu vybít. Můžete mi říct, co to má znamenat a jak se proti tomu může 16 lettý člověk bránit? Vždyť tu snad ani není možnost jak nebo snad je? A má z vašeho pohledu babička nějakou psychickou poruchu?

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Dobrý den,
diagnostikovat nějakou psychickou poruchu takto na dálku neumím, a zároveň si myslím, že to není příliš důležité. To, co mi přijde jako velký problém je opravdu reálné chování babičky. V případě, že Vaši dívku zbije, není možné to nijak přejít. Za Vaši přítelkyni je zodpovědná její matka, netuším, jak to v jejich rodině chodí, ale pokud podobnému jednání matka není schopná zabránit, je bohužel na místě to oznámit příslušným úřadům, které začnou situaci řešit.

Tuším, že toho se můžete obávat jak Vy, tak Vaše přítelkyně. Je to však jediné řešení. To, že se Vaše přítelkyně svěří někomu na sociálním odboru může věci začít měnit. Žádné soudy a odebrání z rodiny úřady rozhodně není prvním řešením. Prvním krokem bývá zmapování situace a občasný dohled, aby takové jednání nepokračovalo. Následně nějaká forma rodinné terapie, která situaci začne měnit.

Víte, když se situace neřeší, může to skončit útěkem z domova, nebo nějakým ještě větším vyhrocením situace. Opravdu doporučuji zajít na městský úřad na sociální odbor pro děti a mladistvé a konzultovat to tam. Třeba byste mohl jít se svou přítelkyní, nebo její matka.

Držím palce, teď opravdu není důležité diagnostikovat chování babičky, ale zamezit mu.

Komentáře uživatelů ...

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy