49701  2. 10. 2013 14:48:28 - pispe

Fóbie z lékařů a z tlakoměrů

Dobrý den,
můj problém začal před 8 lety. Byla jsem poprvé těhotná. Ve třetím trimestru jsem měnila kvůli stěhování gynekologa. U prvního jsem měla tlak stále normální. U nového,když jsem přišla poprvé, tak jsem měla vyšší, ale já když jdu někam poprvé, tak jsem opravdu hodně nervozní. Tím, že paní doktorka mě pak chtěla vidět hned další týden a pak mi řekla, ať přijdu další den a když TK nebude normální, tak mě pošle do nemocnice, tak jsem strach nedokázala ovládnout a samozřejmě jsem TK už normální neměla a skončila v nemocnici. Ani mě neposlala nikam na internu, jestli mám vyšší TK i doma, což by šlo zjistit pomocí Holteru. Myslím, že pochybila. Nyní jsem znovu těhotná. TK jsem měla normální, ale před 4 týdny mi sestřička než mi šla změřit TK, dala nějakou zprávu a řekla mi ať se nelekám, že mě paní doktorka pošle na vyšetření na lepší ultrazvuk. Poté když mi ho změřila, měla jsem 140/85. Paní doktorka se zhrozila a řekla mi, že to je hraniční. Po 14 dnech když jsem šla na kontrolu, tak mi bylo jasné, že už normální nenaměří, protože doma jsem se cítila v pohodě, ale jakmile jsem přijela do obce, kde má ona ordinaci, tak jsem cítila horkost ve tvářích, začala se mi motat hlava a podlamovat nohy a cítila jsem takový nevolno od žaludku. Sestřička mi už naměřila 145/90. A vím jistě, že příště bude ještě vyšší. Doma si měřím tlakoměr na digitálním a doma mám tlak normální, zapisuji si ho na papír. Paní gynekoložka mě poslala ještě na internu, kde jsem se s paní internistkou domluvila na holtru, aby zjistila, jestli nasadíme léky nebo ne. Ale já mám strach z příští návštěvy gynekologa. Vůbec se mi tam nechce jít. I když vím, že musím. Přemýšlela jsem i nad změnou gynekologa, ale bude to stejné. Nedokážu ovládnout to, co mám v hlavě. Nechci strávit třeba zbytek těhotenství v nemocnici. Ještě dodám, že jsem se asi tak do 16 let bála i braní krve, takže fobii z doktorů mám od dětství. V dětství jsem brála histeps, mívala jsem často křeče, při porodu jsem byla hodně přidušená. Díky lékům histeps jsem byla i dost nemluvná a hlavně jsem se celý život styděla, když jsem měla něco zařizovat, což mám trochu i teď. Dá se něco dělat se strachem z doktorů? Dá se nějak fobie z lékařů a měření tlaku odstranit? Myslím, že pokud vychází strach z mé hlavy, tak by mi stejně léky na vyšší tlak nepomohly. Bojím se doktorů, nemocnic atd. Poradíte mi co mám dělat? Nemám třeba zkusit vyhledat i pomoc psychiatra či psychologa? Dokázal by mi s tím někdo pomoci? Děkuji. Petra

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Dobrý den,
rozhodně doporučuji to konzultovat s klinickým psychologem. Je výborné, že víte, že jindy máte tlak normální a na interně paní doktorka chápe, že může kolísat ze stresu. Nicméně tak vysoký tlak ve stresu asi není v těhotenství příliš dobrý, takže to doporučuji řešit. Možná by dokonce bylo nejvhodnější to řešit s psychiatrem, který by mohl doporučit vhodnou medikaci, abyste stres neprožívala tak radikálně a zároveň by Vám mohl doporučit nějakého psychologa. V podstatě totiž nepotřebujete řešit vysoký tlak, ale vysoký dopad určitých situací na Váš tlak. To je spíš pole psychiatrů a psychologů.

Fobii z lékařů lze jistě řešit, v určité míře ji zažívá každý, jde hlavně o to, aby nebyla tak omezující. Zkuste při každé návštěvě lékaře, kterého neznáte říci, že z lékařů máte obavy, jistě s Vámi pak budou jednat ohleduplněji. Je to časté u mnoha pacientů, když se jim proto svěříte, nebudou si to brát osobně a budou jistě přívětivější.

Tedy: Zkuste kontaktovat psychiatra kvůli vysokého stresu z lékařů (který Vás skrze vysoký tlak ohrožuje) a vyslechněte si jeho názor. Patrně Vám doporučí nějakého psychologa.

Hodně štěstí, uvidíte, že se to dá vyřešit ;)

Komentáře uživatelů ...

pedesaa
3. 10. 2013 10:19:11
Já kdykoliv přisla k lékaři naměřili mi vysoký tlak. Rozjelo se kolečko po lékařích. Nakonec mi řekli že mám syndrom bílého pláště. Ano prostě jakmile přijdu k lékaři zvýší se mi tlak a to i přest to, že se nervózní necítím. Tělo takhle prostě reaguje. Pokud máte vždy doma tlak v pořádku tak to neřešte. Lékařce to oznamte, že vždy u lékaře máte tlak vysoký a tedy ať vám ho neměří. Hlavně se tím nestresujte to vám škodí víc :)

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy