49933  17. 10. 2013 14:10:26 - katka694

Prirodzenosť

Ja mam problem ze chcem sa zbavit toho ze posobim tak zakerne od strednej skoly, zazeravo. Ako sa zbavit zazeraveho spravania.. ako byť prirodzená, usmievať sa, mať dobrú náladu? ja viem že to dokážem lebo napríklad aj včera mi to išlo, aj pred včerom aj hocikedy,ale hocikedy mi to nejde, byť prirodzená ...obcas mi to nejde aj týžden a to je potom zlé :( ja uz nechcem mat také pocity keď mi to nejde...
ako byť prirodzená, nejaké techniky ktoré by som si mohla osvojiť... niečo si budem opakovať a tým sa liečiť, niečo čo ma prinúti byť prirodzená, dá ma naspäť do mojej prirodzenosti atď. :) Mám 21 rokov. Ďakujem.

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Milá Katko,
techniku na udržení přirozenosti bohužel neznám. Napadá mě, proč Vaše přirozenost občas odlétne pryč, co ji vlastně odežene? Jak vlastně poznáte, že nejste přirozená? Přirozenost si nepředstavuji jen jako dobrou náladu a úsměvy. Výraz, který nemáte ráda někdo komentuje, nebo ho vidíte jen Vy?

Zkuste si občas uvědomit, co mají společného situace, ve kterých jste přirozená. Pak se snažte situace, kdy přirozená nejste, ovlivnit tak, aby se aspoň částečně podobaly situacím, kdy se Vám to daří. Situace a Váš pocit jsou zkrátka spojené nádoby. Když Vás situace zneklidňuje, necítíte se dobře a přirozeně.

Hlavní tedy možná je, jak se v některých situacích cítit dobře. V některých situacích to možná ani nejde (když Vás třeba zastaví policista), jiné situace možná můžete nějak změnit. Tím změníte i sebe.

Chcee-li na tom pracovat důkladněji, kontaktujte nějakého psychologa. Počítejte s tím, že si to vyžádá nějaký čas.

Zkusila jste se také někdy například schválně tvářit nepřirozeně? Jaké to pro Vás je?
Hodně štěstí.

Komentáře uživatelů ...

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy