49978  20. 10. 2013 19:21:48 - ssaarraa

Zlý vzťah s ocom

Dobrý deň,
mám 14 rokov a mám strašne zlý vzťah s ocom. Nikdy by mi nepovedal, ako ma má rád, miesto toho mi povie, že som štetka. S chalanmi si strašne dobre rozumiem, preto s nimi chodím von, a on to nevie pochopiť. Už je to mesiac, čo som sa nepohla z domu okrem dom-škola škola-dom. Nemôžem ísť vyvenčiť psa, nič. Moja mama to znáša už nie moc dobre, nepáči sa jej ten prístup, no nič iné sa nedá robiť. Nikdy ma nepodporil v niečom. V škole, učení. Deň čo deň je náš vzťah horší. Prestávam ho mať rada, nemôžem ho už vidieť. Celé noci prerevem, ránom stanem spuchnutá, ešte mi aj vynadá.. Pár krát sa mi povyhrážal, že my vyhodí z domu, prefackal ma. Nemám chuť žiť, úsmev sa pomaly z mojích pier stráca. Kvôli nemu som stratila chlapca, na ktorého som vôbec nemala čas. Prosím Vás, ako pokračovať? cítim sa byť odstrčená od sveta. Ďakujem

PhDr.Burdova   PhDr.Burdova [Psycholog]
Dobrý den,
je nešikovné, že na Vás táta používá, jak se z Vašeho dotazu vyplývá, jen jediný trest, "domácí vězení". Je Vám 14 let, takže jistě tušíte, že se táta obává všech nástrah dnešního světa, včetně part, drog, od kterých bývá už jen krůček k tomu si navždy pokazit život.. Táta má o Vás strach.
Bylo by dobré, kdybyste si o tom dokázala s mámou, či nejlépe s oběma rodiči promluvit. Řekněte jim, že chápete, že se o Vás bojí, ale že chodit ven pro Vás znamená vidět se s vrstevníky a že se cítíte sama. Navrhněte, aby pro Vás táta s mámou vymysleli i jiné tresty, pro případ potřeby. Můžete s nimi společně přemýšlet, mohou Vám třeba namísto toho zakázat PC nebo televizi atd.. Také můžete zkusit spolu vymyslet systém, s možností tresty zkrátit, třeba, že si nějak odpracujete.
Zkuste Vašim předložit takovouto férovou nabídku, věřím, že budou ochotní k nějaké tvořivé domluvě.

Komentáře uživatelů ...

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy