50063  27. 10. 2013 10:44:19 - Josse

Strach z nových známostí

Dobrý den,
už delší dobu mě svírá strach ze seznamování se s novými lidmi. Nedávno skončil můj doposud nejdelší vztah a nedaří se mi z toho zatím dostatečně dobře dostat. Co mě ale děsí téměř každý den jsou neznámí lidé. Nevím čím si prošli, nevím zda jsou zdraví a to je celá pointa mého strachu. Bojím se, že když se poznám třeba s novou slečnou a případně se nějak sblížíme, mohu od ní něco chytit. Jednoduše nemohu poznat kdo je zdraví a kdo není a tak se držím neustále v pozadí. Mám strach z kontaktu s lidmi, které neznám. Děsí mě ta představa, že mě mohou nakazit něčím, co se nedá léčit. Omezuje mě to každý den. Už pár let navštěvuji pravidelně psychologa i psychiatra, ale můj strach se zatím nedaří zkrotit. Nevím, zda se na toto dá nějak poradit, ale opravdu se bojím a tak hledám pomoc i na internetu. Děkuji, Josef

PhDr.Burdova   PhDr.Burdova [Psycholog]
Dobrý den,
to, co Vám tak komplikuje vztahy s ostatními, jsou příznaky obsedandních (tedy nutkavých) obav. V nedávné době jste také prodělal těžké životní období, rozešel jste se s dlouhodobou partnerkou, i to může přispívat k tomu, jak se v současnosti cítíte a jak Vás Vaše úzkosti trápí.
Je dobře, že jste současně v péči psychologa i psychiatra, to je přesně to, co léčba nutkavých projevů potřebuje: souběžnou medikaci i psychoterapii. Jestli propadáte pocitům bezvýchodnosti, strach je stále velmi intenzivní, určitě o tom hovořte i se svým psychoterapeutem. Přeji trpělivost, léčba často trvá i déle, ale nejpodstatnější je, že se léčíte. Držím palce.

Komentáře uživatelů ...

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy