50076  27. 10. 2013 22:09:29 - Sykal

Přátelství nebo něco víc?

Dobrý večer,
mám takový problém, se kterým bych se rád svěřil a třeba si i přečetl nějaké komentáře a rady od Vás. S přítelem jsme společně strávili přes 3 roky a vztah probíhal docela úspěšně. Měli jsme se rádi a tolerovali jsme se. Snažili jsme si pomáhat a tak nějak všechno, co ve vztahu má být. Rozumněli jsme se. Bohužel před týdnem se se mnou rozešel na základě toho, že chce být volný - solista. Nechce se teď vrhnout do hledání někoho nového, nedokáže si představit, že se se zamiluje a nebo že by začal s někým randit a podobně. Chce se věnovat kariéře a vlastní spokojenosti. Poslední dobou jsme se tak nějak "zaseknuli" a pomalu si ani nebyli schopni najít práci. Nuda se nám převalovala v pokoji téměř každý den. Byl mnou hodně bržděn v žití, protože v mé přítomnosti snadno sklouzával k pro něj nepřijatelnému životnímu stylu. Tvrdí, že to tak má ale i v přítomnosti přátel. Proto se na základě tohoto rozhodl (po dělším zvažování) vztah ukončit a být solo. Důležité také bylo, když mi řekl, že to vlastně je taková pauza mezi námi. Chce teď mít čas hlavně pro sebe a mít právo říct ne a nevidět se.

Je to už týden, co jsme "jen blízcí lidé" a prakticky nic se nezměnilo. Krom teda faktu a postoje, že na různých sociálních sítích jsme již nezadaní. Co se týče partnerských aktivit, tak z nich se taky nijak neulevilo, ba možná naopak. Důležité je, že jsou chtěné oběma stranama. A teď přichází na řadu jeden z mých prvních dotazů. Je to správné, pokračovat v těchto aktivitách? Oběma se nám doteky líbí a tak se nám to nechce takhle přeseknout (samozřejmě on počítal s tím, že když se rozejdeme, tak nic dalšího nebude - situace je ale jiná a je rád, že se můžeme mazlit). Druhou otázku bych rád směřoval na budoucnost. Jelikož je tu pár profesionálů a také lidí "out of the box" tohoto vztahu, tak by mě zajímalo, jestli je tu nějaká reálná možnost návratu k sobě po nějaké době. Nutno podotknout, že i bývalým přítelem nebyla zatím zamítnuta. Pro tuto chvíli je to pro mě zatím jediná spásná myšlenka.


Budu velice vděčný za jakékoliv rady, ohlasy a připomínky.

(přítel 22 a já 23)

Děkuji za přečtení.

Mgr.Vrankova   Mgr.Vrankova [Psycholog]
Dobrý deň.
Na Vašu prvú otázku je odpovedať ťažšie ako na druhú. Hlavne ani jedna odpoveď nie je jednoznačná. Myslím si, že je určite vždy šanca dať sa znovu dokopy, hlavne keď je to tak ako popisujete. Čo sa týka Vašich "aktivít" a ich správnosti - to je veľmi individuálne - závisí hlavne od Vášho postoja. Vačšinou by som povedala, že ak sa majú dvaja ľudia radi a súhlasia, tak je všetko o.k. Riziko u Vás je však v tom, že sa můžete týmto akoby ďalej namotávať, ale keď vzťah skutočne skončí, budete o to zranenejší. Možno sa skúste s priateľom o svojich pocitoch porozprávať takto otvorene ako tu o nich píšete. Mnohokrát to veľa vecí vyrieši. Držím palce!

Komentáře uživatelů ...

Sykal
27. 10. 2013 22:13:13
Ještě bych rád uvedl, že se vídáme neskutečně často. Vždy ke mně přijede třeba i na celý týden a krom školy jsme spolu opravdu hodně. Až si najde práci, tak by se to nějak nejspíš mělo změnit. Doufám, že právě bude šťastnější a časem se vrátíme k sobě.

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy