50682  6. 12. 2013 17:09:16 - Maryam

Veliký stres při těhotenství

Dobrý den,paní doktorko
Před více jak 6ti týdny jsem měla pohlavní styk a od té doby jsme se pokoušeli o miminko.Včera,po dlouhé době se mi na testu ukázalý dvě čárky.Dnes jsem zažila velmi silný stres,při kterém jsem se nervově zhroutila a silně brečela,následně mě pobolívá trochu bříško.Nechci plašit,ale mám veliký strach,že špatný vliv mého snoubence a občasné silné hádky a negativní reakce způsobí potrat mého dítěte,mám veliký strach a hrozně se bojím to zjistit při ultrazvuku,a zajímalo by mě jestli se už může zjistit stav dítěte...
Prosím o radu, Děkuju.

PhDr.Burdova   PhDr.Burdova [Psycholog]
Dobrý den,
na otázku, co může být na ultrazvuku tak brzy viditelné, by Vám nejlépe odpověděli lékaři. Myslím ale, že až od 12 týdne bude vidět, jestli mu bije srdíčko a asi nebude možné žjistit, zda mu ublížilo Vaše silné vypětí.
Pokud jste prodělala silný stres, to bohužel život přináší a příroda se s tím vždy nějak vypořádá. Píšete, že jste hodně plakala. Je vidět, že jste zůstala v kontaktu se svými pocity a to je důležité.
Spíše mne znepokojují siné hádky s partnerem, o kterých píšete. Pokud se často a hodně hádáte v době, kdy se chcete brát a založit rodinu, co si dopřát pár sezení párové terapie? Nakonec vždy bývávalo zvykem, že snoubenci chodili na rozhovory "přípravy na manželství", tak co si něco takového i v dnešní době nedopřát!?

Komentáře uživatelů ...

Maryam
13. 12. 2013 22:36:53
Dnes jsme se velmi hádali a rozhodli jsme se pro potrat,jsem v 5týdnu a 5.dnu a psychicky bych to s ním v budoucnu nezvládla,nejvíc se ale bojím,že ten plod už má srdce a bude cítit např. bolest apod...a zajímá mě cena tabletky na potrat,děkuju

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy