50790  15. 12. 2013 23:27:11 - takada

Problémy so spánkom

Dobrý deň, už dlhšie ma trápia problémy so spánkom. Mám problém zaspať, častokrát ležím aj hodiny a spánok neprichádza aj keď som unavená, ráno sa budím s bolesťami svalov, v noci dychčím a trhá ma zo sna a často sa prevaľujem a trhá mi končatinami akoby som mala veľmi zlé nočné mory, ráno si ich však nepamätám väčšinou. Neviem čo by to mohlo spôsobovať, nejaký väčší stres momentálne v živote neprežívam, nejem pred spaním no nechodím spať hladná. Začína mi to však robiť problémy, nebudím sa "plná energie" a necítim sa oddýchnutá ani po 8 hodinách spánku. Myslíte si, že by to mohli spôsobovať psychické problémy z minulosti, nejaké trauma či podobné veci? A či je to dočasné alebo by som mala vyhľadať odbornú pomoc? Za odpoveď ďakujem.

PhDr.Burdova   PhDr.Burdova [Psycholog]
Dobrý den,
kdyby měly Vaše potíže souvislost s nějakými těžkými zážitky např. z dětství, pravděpodobně by Vás s mírným kolísáním provázely po celý život. Záleží tedy na tom, kdy se objevily, ve Vašem případě opravdu spíše půjde o nějakou momentální záležitost.
Doporučila bych Vám pokusit se udělat maximum pro kvalitu Vašeho spánku: zkuste ráno vstávat spíše dříve, hlavně ale vždy pokaždé ve stejnou dobu. Nejlépe si na každý den (vč. víkendu) nařídit budík. Večer opravdu není vhodné již mnoho jíst, večeře by měla být lehká, dobře stravitelná. Večerní program poklidný, nepracovat, neřešit důležitá rozhodnutí, ani partnerské konflikty. Dopřejte si pravidelně večer čas jen sama pro sebe, v klidu a při tlumeném světle, pusťte si třeba relaxační hudbu. Pokoj si na noc dobře vyvětrejte, pokuste se nějak zajistit úplné ticho a úplnou tmu. O posteli se říká, že má sloužit pouze ke spánku (a sexu), nezvykejte si v posteli číst, dívat na tv nebo pracovat. Vyvarujte se zde i převalování. Pokud večer nemůžete spát, je vhodné vstát, obléci se a jí vykonávat nějakou opravdu únvanou nudnou činnost. Pak se opět obvyklým způsobem vypravit do postele a jít znovu spát. Jde o to, vypěstovat nové návyky. Postupy, které Vám radím se mohou zdát náročné, odměnou Vám ale bude hlubší a kvlitní spánek. Pokud se to nepodaří, obraťte se na pomoc lékaře.

Komentáře uživatelů ...

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy