51014  2. 1. 2014 20:02:22 - amelie350

Nízké sebevědomí

Dobrý den,
prosím vás o radu:Bude mi 16 let a mám hodně nízké sebevědomí.Dělá mi problém jen přejít chodbu ve škole(na střední) - jsem totiž na takové škole, kde jsou skoro samí kluci.Nevěřím si a když s někým nejdu tak nemůžu skoro dýchat, jak na mě všichni koukají, když kolem nich projdu(a nemyslím si že kvůli tomu jestli jsem hezká).Teď mám novou bundu a taky se bojím co na to jiní budou říkat jestli se mi budou smát atd. Hodně se i červenám a to, i když se bavím se strýcem z rodiny!Je mi to trapné, ale k psychologovi by jsem jít nemohla, proto že by jsem to musela říct tátovi a ten by mě nepochopil a jen by se mi vysmál.Mámu nemám.A nikdo jiný by mě už nepomohl z rodiny.Nedokážu ani někomu popsat směr cesty, jakým jede dotyčný, bez toho, aby jsem se zakoktala.Neumím se ve třídě vyjádřit, neumím se bránit když se do mě holky pustí(v naší třídě jsou pro změnu skoro jenom holky-máme jiný obor a umístili nás na jinou budovu)taky pořád vyhrožují že mě zmlátí, když se jim něco nelíbí a nikdo mi nepomůže, ostatní holky se jich těch pár co tam jsou, také bojí. Bojím se si brát na sebe něco výraznější oblečení. Mám už pocit že se bojím všeho. Prosím nějak poraďte. Chci se toho nějak zbavit!
Děkuji.

Mgr.Vrankova   Mgr.Vrankova [Psycholog]
Dobrý deň.
Možno sa Vám nebude páčiť toto prvé, čo napíšem, ale - choďte s tým za Vašou triednou. Neviem ako jej doverujete, ale to, čo popisujete zaváňa šikanou!
Čo sa týka Vášho sebavedomia, to určite nesúvisí len so správaním ľudí okolo Vás, ale s Vami samotnou. Nízke sebavedomie je často ako začarovaný kruh, človek sa zapletie do vlastných katastrofických scenárov, ktoré si v hlave vytvorí a len ich malými skúsenosťami podporuje. Jediné, čo Vám z takto málo informácií možem poradiť je, aby ste skúsila tieto situácie trénovať. Napríklad si pripravte nejakú vetu alebo pár viet, ktoré sa potom niekoho na ulici spýtate - napr.na čas, alebo tú cestu niekam. Takto pridávajte rozne situácie, zvykne to pomocť. Tiež by bolo fajn mať nejaký koníček, ktorý by Vás bavil a tým pádom by ste v ňom bola dobrá a tým pádom by ste zamerala energiu iným smerom ako sledovanie seba a okolia, či na Vás pozerá alebo nie. A určite by sa našla nejaká kamarátka, s ktorou by ste sa mohla zblížiť a viac s ňou zdieľať starosti. Čo Vás ešte može potešiť - v období puberty majú mnohí ľudia takéto problémy - dokonca i tí, na ktorých to nie je vidno a často na to proste neskor vyzrejú... Držím palce!

Komentáře uživatelů ...

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy