51565  3. 2. 2014 21:25:59 - Bara01

Polycystická ovaria - léčba HA

Dobrý den,
po dlouhých problémech s nepravidelnou a vynechávající menstruací, řadou testů a vyšetření mi gynekolog zjistil syndrom polycystických ovarií (což nechápu, když to najednou zjistil ze stejného vyšetření, jaké mi dělal x-krát před tím) a jako léčbu mi navrhl HA - minervu. Nikdy jsem HA nebrala. Po přečtení několika diskuzí a článků mi celkem zatrnulo, protože se mě nezeptal ani jestli kouřím, ani jestli u nás v rodině neměl někdo problémy jaké jsou uvedené v příbalovém letáku, neudělal mi ani krevní testy. Udělal mi pouze klasické vyšetření jako na preventivní prohlídce. Dnes jsem si vzala první pilulku a bojím se si vzít další, že se mi něco stane. Je mi 17 let, kouřím 1-2 cigarety denně, nemám nadváhu ani jiný problém (aspoň o tom nevím), ale v rodině (co jsem se ptala) má taťka křečové žíly, vysoký tlak, jedna babička měla rakovinu prsu a druhá mrtvici. Vím, že bych se měla zeptat spíš svého gynekologa, ale jsem momentálně na delší dobu mimo domov. Chtěla bych se tedy zeptat, jestli mi hrozí nějaké nebezpečí a jestli mi doktor doporučil správnou formu léčby?
Děkuji.

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, co se týká rizik hormonální antikoncepce, ano existují a je potřeba se jim vyvarovat. Největším rizikem při užívání hormonální antikoncepce je vznik plicní embolie nebo trombózy. Riziko vzniku roste s rizikovými faktory, mezi které patří obezita, kouření, těhotenství, nádorová onemocnění, užívání hormonální antikoncepce, imobilita,...
Faktor, kterého se můžete vyvarovat, je kouření. Ostatní už ovlivnit nemůžete.
V České republice se zatím rutinně testy na trombofilní stavy (genetické predispozice ke zvýšené srážlivosti krve) před nasazením hormonální antikoncepce nedělají, pouze u rizikových skupin (tedy u pacientek s anamnézou plicní embolie nebo trombózy, nebo u pozitivní rodinné anamnézy - tedy u příbuzných prvního, max. druhého stupně anamnéza plicní embolie nebo trombózy). Můžete si testy nechat udělat jako samoplátce.
To, že váš otec má křečové žíly a vysoký tlak není důležité, důležité by to bylo, pokud byste těmito nemocemi trpěla vy. Důležité z anamnézy jsou nemoci uvedené výše (plicní embolie, trombóza, ev. mrtvice nebo infarkt v nízkém věku - předpokládám, že babička ji prodělala až ve vyšším věku).

Komentáře uživatelů ...

Výtoky Menstruace Antikoncepce Bolest v podbřišku Escapelle Vynechání pilulky