52036  3. 3. 2014 11:33:47 - mpower

Stres, pocení, dušnost

Dobrý den mám dotaz ohledně stresu, když přijdu někam do společnosti mezi cizí lidi a mám se s nimi bavit mam stres a těžko se mi občas dýchá až nemůžu vůbec mluvit a začnu se velice rychle potit je to asi tím ze mam alergii na roztoče a psi s astmatem ale ne nějak těžkým záchvaty mam tak 2x do měsíce chtěl bych poradit jak bojovat proti stresu i na schůzkách kde mám vést sám dialog občas mi děla problém i umělé světlo kde se mi začne špatně dýchat a je mi slabo na omdlení (tohle vše řeší když někam jdu alkohol pak mužu mluvit nemám stres ani potíže s dýchaním ovšem tohle není řešení) děkuji vám velice za odpověď

PhDr.Ondrejkova   PhDr.Ondrejkova [Psycholog]
Pravdepodobne sa u Vás jedná o sociálnu fóbiu. Je to jedna z úzkostných porúch. Lieči sa buď liekmi proti úzkosti, ale ja skôr odporúčam psychoterapiu ako lieky. Hlavne preto, lebo píšete, že daným situáciám sa nevyhýbate, ale je Vám v nich veľmi nepríjemne. Takže ak máte možnosť, vyhľadajte psychoterapeuta, v tejto oblasti najlepšie kognitívne behaviorálneho. Ak takúto možnosť nemáte, cesta vedie len cez nácvik situácií. Doma si skúste pripraviť témy na ktoré by ste sa vedeli zhovárať a potom už len vyhľadávajte situácie. Ak sa aj v nejakej situácii začnete potiť, nevadí. Mnoho ľudí si vonkajšie signály vôbec nevšíma. Ale môžete to aj okomentovať, že ako sa potíte, že ste nervózny a pod. Najlepšie je však tieto situácie nacvičovať v prítomnosti odborníka.

Komentáře uživatelů ...

Iveeet
9. 3. 2014 14:02:56
Zkuste se vždycky zhluboka několikrát nadechnout předtím a můžete si trénovat konverzaci s cizími lidmi nejprve třeba u menšího počtu lidí. Na zastávce např. Zeptat se někoho, jestli už jel autobus 37, na čas, v lékárně.. A potom třeba při nějakých kolektivních hrách, kde budete probírat jen taktiku her, jde jen o to, at si zvyknete na spoečnost lidí :)

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy