52053  3. 3. 2014 22:44:36 - DSimca

Rýchle zhoršovanie zraku

Dobrý deň, mám problém s rýchlim zhoršovaním zraku, keď hovorím rýchlim myslím 1, až 1,5 dioptrie za rok. K očnej chodím od 17 a prakticky každý rok mi dá o dioptriu, či o dioptriu sa niečo silnejšie okuliare. Mám 23 rokov a doktorka mi povedala akurát toľko, žeby sa mi to už malo ostúliť, lenže sa to nedeje a už mám vyše 5ky dioptrie. Mám strach zo slepoty. Môže k tomu krátkozrakosť viesť? Doktorka mi to síce poprela, ale na internete som sa dočítala niečo iné.

MUDr.Korda   MUDr.Korda [Oftalmolog]
Dobrý den, co se týče zhoršování zraku, tak by bylo vhodné sledovat délku oka (bezkontaktní nebolestivé měření). Pokud by za půl až za rok došlo opět ke stejné progresi, tak by bylo vhodné se poradit na specializovaném pracovišti o zákroku skleroplastika. Jedná se o operační zpevnění stěn oka, kdy je snahou zabránit oku dále růst do délky a tím zvýšení dioptrií.
Úplná slepota je při Vašich dioptriích nereálná, proto Vám to lékařka popřela. K těžkému poškození zraku v důsledku krátkozrakosti dojít může, ale hovoříme o daleko vyšší krátkozrakosti a ještě jen v případě komplikací, které se včas neléčí.

Komentáře uživatelů ...