52081  5. 3. 2014 16:19:46 - luuc

Homocystein a pecen

Dobry den,
mam 18 rokov a uz 3 roky nejem maso okrem ryb (raz do mesiaca) bolo mi povedane ze mi nespravne funguje pecen tym ze nemam dostatok homocysteinu ktory je vraj zodpovedny za spravnu obnovu pecene ( nie som si ista ci zrovna homocystein ale nejaka amynikyselina nachadzajuca sa len v mase) mohli by ste mi prosim odpovedat ci je nieco take mozne a ak ano pomohlo by uzivanie doplnku stravy vitatonic? dakujem

MUDr.Kazikova   MUDr.Kazikova [Praktický lékař]
Dobrý den, Vašej otázke moc nerozumiem, asi Vám bola problematika homocysteinu zle vysvetlená. Homocystein je aminokyselina, ktorá sa v tele vytvára a ďalej sa metabolizuje. Na to, aby sa homocystein odburával, sú potřebné vitamíny, hlavne skupiny B - Vitamín B6, B12 a kyselina listová. Tam je problematika vegetariánov, ktorí často majú nedostatočný prísun těchto vitamínov. Tým pádom sa homocystein zle metabolizuje a hromadí sa v tele. Najnovšie sa vysoké hladiny homocysteinu v krvi dávajú do súvislosti s poruchou ciev - aterosklerózou a možnosťou vzniku srdečných ochorení, vysokým chlesterolom, vysokým krvným tlakom, demenciou..
Vo Vašom prípade radím doplniť vitamíny skupiny B - B6, B12, kyselinu listovú v strave alebo v tabletách a malo by byť všetko v poriadku.

Komentáře uživatelů ...

Nahodnyhost
8. 3. 2014 22:44:58
U vegetariánů se jako problém spíš udává nadbytek homocysteinu. Ten vzniká z methioninu. Homocystein není esenciální aminokyselinou. I v rostlinách jsou všechny aminokyseliny, není pravda, že některá tam chybí. V mléce jsou ovšem aminokyseliny, zejména esenciální, v ideálním poměru, v mase je využitelnost o něco nižší. Rostlinné bílkoviny mají z hlediska potřeby aminokyselin tyto kyseliny v méně vhodném poměru. Tj. některé je více, jiná zčásti chybí. Tzn, že rostlinná bílkovina je zčásti kompletní a zčásti tam nějaká aminokyselina chybí. U soji je v ideálním poměru 50%, zbylém 50% chybí methionin (ten chybí nejvíc). U obilovin zas nejvíc chybí jiná aminokyselina, vzájemnou kombinací např. prosa či rýže a luštěnin se vzájemný poměr aminokyselin zlepší. Pro představu, aby člověk získal doporučené množství (ne minimální, to stačí menší) všech aminokyselin, tak to znamená zhruba konzumaci 250 g kuřecího masa, nebo libového vepřového. Nebo zkonzumovat 550 g čočky nebo ovesných vloček (tyto potraviny míněny v suché váze, ne po uvaření). U obilí/mouky by to znamenalo asi jeden kilogram, tj. 1200 g chleba za den by mělo pokrýt potřebu všech aminokyselin v dostatečném množství. Kdo nejí maso, ale konzumuje mléko, mléčné výrobky a vejce, tak zde by neměl být s dostatečným příjmem bílkovin problém. Problém je hlavně u veganů, pokud si nehlídají příjem jak celkového proteinu, tak i jednotlivých aminokyselin. Jinak pro zajímavost, u rybího masa (pstruh) jde taky o nekompletní bílkovinu. Z 50% tam chybí tryptofan. Ideální by bylo doplnit luštěninou. Podobně i kozí mléko má méně methioninu, na rozdíl od kravského, kde je téměř ideální poměr. Určitě je lepší konzumovat normální stravu a ne jíst něco a chybějící věci řešit potravinovými doplňky. Než nedostatek některých aminokyselin může být větší problém i chybějící vitamin B12, resp. jeho nedostatečné množství ve stravě. Vegetariánskou stravu by bylo dobré konzultovat s nutričním poradcem, v případě zdravotních potíží i s lékařem. Myslím, že lékař vzhledem k uváděným potížím vegetariánské stravě moc nakloněn nebude.