52308  19. 3. 2014 23:13:05 - chudikova

5 mesačne dieta nechce blabotať

Dobrý deň,
prosím o radu,mam 5 mesačneho synčeka,o tyžden bude mať 6 mesiacov, a velmi ma trapi že prestal vydavať zvuky, blabotať, od 3 mesiacov blabotal nie vela ale sem,tam sa mu zadarilo.Už 3 tyždne nevydava zvuky nevyska. prosím vas o radu je to je normalne ?začinam sa o neho velmi bať. Ďakujem

MUDr.Kazikova   MUDr.Kazikova [Praktický lékař]
Dobrý deň, ak syn nevydáva žiadne zvuky, keď ich už předtím vydával, je potrebné navštíviť dětského lekára. Bude pravdepodobne potrebné vyšetriť sluch, detský lekár vyšetrí prípadne aj motorický vývoj dieťatka.
MUDr.Jarkovska   MUDr.Jarkovska [Pediatr]
Dobrý den, souhlasím s uvedeným komentářem. Vývoj řeči je složitý proces, je možné, že nyní chce Vaše dítě vice naslouchat, aby mohlo zvuky přesněji napodobovat. Prvním zvukům říkáme broukání a houkání, vydávají je všechny děti, i ty se sluchovou vadou. Později po půlroce života se objevuje jen u dětí s dobrým sluchem žvatlání - napodobování slabik. Poruchu sluchu je třeba co nejdříve odhalit a řešit, aby nebyl vývoj řeči narušen. Proto se vyšetřuje sluch na preventvních prohlídkách. Sdělte své pozorování praktickému lékaři na půlroční prohlídce, aby se na sluch zaměřil. Sami můžete orientačně sluch vyšetřit tak, že v ůplně tiché mistnosti necháte déte ležet na podložce, vy si stoupnete za něj tak, aby Vás neviděl a tlesknete nebo něčím zacinkáte. Pokud se dítě otočí nebo jinak zareaguje, zkouška je v pořádku. Lékař vyšetřuje každé ucho zvlášť.

Komentáře uživatelů ...

Stolice u dětí Předkožka u dětí Dětská strava Spánek u dětí