52494  31. 3. 2014 17:01:27 - emma78

Častá stolice u 5 měsíčního

Dobrý den paní doktorko,
mám 5ti měsíčního syna, před měsícem mu našli ze stěru bakterii ecoli. Po třech týdnech jsme byli na výtěru a bakterii už neměl. Problém je, že poslední 3 týdny kaká po každém jídle tj 5x denně. Jsme plně na UM sunar nutrafence ha1, příkrmy má teprve týden, četnost stolic je stále stejná, jen tedy ted mění barvu, dříve byla žlutá, žluto zelená, ted po příkrmech zatím teda jen mrkvička a brambor je někdy hnědá, oranžová. Je normální aby měl stoličku 5x denně? Doktroka mi tvrdí, že po zavedení příkrmů se to zlepší, zvlášt po mrkvě, ale zatím je to pořád stejné. Přibírá cca 120g týdně. Co si o tom myslíte?

MUDr.Jarkovska   MUDr.Jarkovska [Pediatr]
Dobrý den, obvykle na umělé výživě bývá jedna stolice denně. Zavedení vašich příkrmů - zatím jen zelenina známená přísun vlákniny, kterou zatím ve výživě Vaše dítě nemělo. Změna barvy souvisí se změnou složení střevní flory - hnědne, oranžová barva je z mrkve. Pokud je stolice kašovitá a ne vodnatá, nepovažovala bych to za průjem. Pokračujte v podávání zeleniny, poté přidejte další druhy zeleniny, potom kaše, rýži nebo těstoviny k zelenině a tak dále. Návodů je spousta, každému vyhovuje něco trošku jiného, dnes se nedoporučuje příliš se vyhýbat ani lepku ani alergizujícím potravinám, pokud nemáte vy rodiče nebo dítě prokázanou alergii na nějakou potravinu. Co se týče E. coli, předpokládám, že šlo o výtěr ze stolice, neuvádíte z jakého důvodu byl odebrán a o kterou E. coli se jednalo - jsou typy zcela neškodné a typy, které můžou dělat problémy. Nicméně když dítě prospívá, nemá známky infekce - teploty, nechutenství a podobně, v dalším průběhu se stolice ustálí. Strava by měla být pestrá a obsahovat dost tekutin.

Komentáře uživatelů ...

emma78
1. 4. 2014 19:30:54
Děkuji za odpověd paní doktorko, bakterie byla ecoli 126, v posledním stěru ji neměl, nemá ani žádné příznaky. Co se týče stolic mě i zaráží, že to co sní okamžitě vykaká, že to tělo nespotřebuje, např. tu mrkev. Není třeba na příkrmy ještě pro něho brzy, když to pak hned vykaká?
MUDr.Jarkovska [Pediatr]
4. 4. 2014 21:13:16
Trávení se časem ustálí, není proč se znepokojovat. Po jídle dochází k takzvanému gastrokolickému reflexu, kdy naplnění žaludku vyvolá peristaltiku tlustého střeva a pokud v něm něco je, vyprázní se. Zda je, nebo není brzo na příkrmy je těžká otázka, je to velmi individuální. Doporučujeme výhradní kojení nebo startovací umělé mléko po dobu ukončeného 6. měsíce, ale pokud má dítě zájem o jídlo, má často hlad, přestává přibírat, je možné dát příkrmy dříve. Nevím, co vedlo Vás k zavádění příkrmů. Není nutné, aby to bylo zrovna mrkev, zkuste jinou zeleninu. Zbarvení stolice oranřově, ještě neznamená, že mrkev není strévená, ale pokud ten pocit máte, přidejte rýži nebo jiné druhy zeleniny místo mrkve.

Stolice u dětí Předkožka u dětí Dětská strava Spánek u dětí