52720  14. 4. 2014 11:30:44 - lenka29

Problémy s pamětí

Dobrý den,
nevím, jestli toto sem spadá, ale je mi 25 let a odmalička mám problémy s pamětí. Když jsem to chtěla řešit s lékařem, potom, co zjistil, že mám vystudovanou školu, namítl, že tak hrozné to se mnou nebude, a v podstatě se nic dál nedělo. Život mi to ale hodně ztěžuje. Posílám několik příkladů, jak špatné to s tou mou pamětí je:

1. Nemám opravdu žádný orientační smysl, můžu jít s někým určitou trasu padesátkrát a stejně si ji nepamatuji. Vejdu do místnosti a pak netuším, kudy jsem přišla. Bloudím i v menším městě, kde žiji od narození, umím nazpaměť pár krátkých tras třeba do obchodu (i tak někdy hodně váhám), ale běda, kdybych to měla vzít trochu jinudy. Když tu mám někoho na návštěvě, je zde schopný během dvou dnů trefit mnohem lépe než já. Toto činí ze mě absolutně nesamostatnou osobu, všude mě někdo musí doprovázet a vyzvedávat.
2. Rychle zapomínám a ztrácím pozornost. Např. dám vařit vodu a v případě, že přímo u ní nepočkám a odejdu z místnosti, většinou zapomenu a už se k ní nevrátím. Dám si rozpéct rohlík do trouby, odejdu do druhé místnosti a za dvě hodiny najdu v kuchyni zapnutou troubu s rohlíkem na uhel. Jednou jsem napouštěla vodu do dřezu a slušně jsem nás vytopila. Čtu si v TV programu, že za 20 minut dávají zajímavý film, na který chci koukat, jenže do té doby na to zapomenu. Když mám něco důležitého zařídit, radši si dělám po bytě cedulky a dám upomínku do mobilu, jinak bych zapomněla.
3. Činí mi problémy se vzdělávat, pamatovat si nové informace, už od základní školy jsem musela studovat mnohem intenzivněji než spolužáci a vstávat i brzo ráno v den testu, protože pro mě to bylo každý den opravdu skoro jako kdybych látku viděla poprvé.
4. Není pro mě jednoduché zapamatovat si nové tváře. Když s někým komunikuji na nějakém úřadě nebo i pracovním pohovoru a vyskytnu se na daném místě znova, často si nepamatuji, jestli osoba, se kterou komunikuji tentokrát, je ta stejná jako posledně.

Velmi se omlouvám za tak dlouhý příspěvek, ale moje problémy se nedají opsat dvěma třemi větami. I tak je toto jenom úsek toho, co mi strašně komplikuje život. Chci to nějak řešit, ale netuším jak. Ráda bych věděla, čím toto může být způsobeno a jestli se s tím dá alespoň něco dělat. Předem děkuji za odpověď.

PhDr.Ondrejkova   PhDr.Ondrejkova [Psycholog]
Poruchy pamäte často súvisia s poruchou pozornosti. Jednoducho sa človek nesústredí, ale bo sústredí len veľmi krátku dobu. Presnú diagnostiku by Vám však mal spraviť lekár, prípadne Vás odporučiť na diagnostiku ku klinickému psychológovi, ktorí môže spraviť diagnostiku práve spomínanej pozornosti. A potom je nutné zistiť príčinu. Niekedy kolísanie pozornosti súvisí s nejakým obdobím života, napríklad keď je viac stresu, poruchy spánku atď. Inokedy to môže ale znamenať aj poruchu CNS. Napr. starí ľudia si málo pamätajú, poznáme tie klasické demencie, alzheimera a pod. Ale v každom prípade sú lieky, ktoré pomáhajú zlepšovať pamäť. Sú aj cviky na zlepšenie pamäte. Ak by sa vylúčila u Vás neurologická príčina, je možné cvičiť mozog. Napr. staré známe pexeso. Nedávajte si príliš veľa činností za deň. Snažte sa robiť často pauzy, relaxácie 5minútové. Snažte sa plne uvedomovať si, čo robíte, hovorte si pri tom. Napr. Zapínam vodu. A samozrejme dokončite vždy začaté, aj keď Vám to bude zo začiatku trvať dlhšie.

Komentáře uživatelů ...

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy