52796  18. 4. 2014 13:49:30 - tetrivek

Občasné zvracení u batolete

Dobrý den, mám devatenáctiměsíčního syna. Jeho obvyklý jídelníček je rano UM mléko 270 ml, dopoledne svačina rohlík, sušenky, poledne oběd ještě pořád mu vařím příkrmy maso,zelenina,příloha. Odpoledne má ke svačině jogurt, přesnídávku, banán nebo lipánek. Druhá svačina je UM mléko 270 ml, a k večeři mu chutnala krupicová kaše, minulý týden se po ní, ale pozvracel a teď ji odmítá. K večeři jsme zkoušeli puding, lipánek, jogurt, to vše odmítá sní jen půl rohlíku, nebo sušenky a jde spát hladový. V noci se začal budit, občas mu dám přesnídávku aby znovu usnul. Dnes ráno se probudil hladový, vypil UM mléko a pak se pozvracel. Nevím co mu dávat k večeři. Oběd mu chutná jedině ten jí s chutí. děkuji Vám

MUDr.Jarkovska   MUDr.Jarkovska [Pediatr]
Dobrý den, na tento dotaz by Vám asi každý odpověděl trochu jinak, je to spíše věc zkušenosti než lékařských znalostí. Já mám stejně starého syna a také tyto věci řeším. Co se týče zvracení, když se objevilo takto ojediněle, těžko říct, co jej vyvolalo, nejspíše to byla jen momentální indispozice citlivějšího žaludku, není kvůli tomu ještě nutné přehodnocovat celý jídelníček.
Bude to asi spíše tím, že jste byla stručná, ale je třeba připomenout i potřebu čerstvého ovoce a zeleniny během dne. Kromě oběda má Vaše díte vlastně samá sladká jídla, jedno bych zaměnila za něco zeleninového. Můžete mu dát k večeři to, co měl k obědu s nějakou mírnou obměnou nebo třeba zeleninovou polívku, nebo zeleninový salát s pečivem - v tomto věku už by měl mít stoličky a vše samostatně kousat. Když budete mít pocit, že toho snědl k večeři málo, dejte mu před spaním ještě trochu mléka - celkem by měl mít minimálně 500 ml denně, počítá se do toho jogurt a lipánek. Jeho momentální potřeba jídla se může den ode dne hodně lišit například podle toho, jak byl během dne aktivní nebo zda probíha růstový spurt. Zachovávejte si denní režim, ale nabízejte velmi pestrou stravu a nechte víc na něm, co preferuje (kromě sladkostí).

Komentáře uživatelů ...

Stolice u dětí Předkožka u dětí Dětská strava Spánek u dětí