53010  1. 5. 2014 18:30:57 - Tomasek14

Schizofrenia a homosexualita

Mám také dva problémy, ktorými si nie som istý. Prvý je, že už dávno som mal pocit, že trpím schizofréniou. Čítal som aj knihu o tejto chorobe a niektoré príznaky z nej som mal. Ďalší je, že ma priťahujú muži. (Som muž) No zároveň je to tak, že aj ženy, ale menej ako muži. Viem, že svoj život chcem prežiť so ženou a mať deti. No páčia sa mi aj muži a hlavne pri nich pociťujem vzrušenie. Robí mi problém, že pri mužoch je to aktívnejšie ako pri ženách. To vo mne vzbudzuje pocit, akoby sa mi ženy nepáčili, ale pritom to ak vôbec nemusí byť. Môžete mi to vysvetliť? S tou schizofréniou. Mohli by ste mi napísať jej príznaky? Aby som si mohol byť istý?

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Dobrý den,
myslím, že nejjednodušší by pro Vás bylo své otázky konzultovat s psychologem nebo sexuologem. Netuším, kolik je Vám let, ale pro ranou adolescenci není zcela výjimečné lehčí sexuální váhání a přemítání o vlastní sexualitě. Nikdo neříká, že se člověk musí vydat vždy jedním daným směrem (muži, ženy). Počítejte však s tím, že jakmile navážete nějaký vztah, může partner Vaši nevyhraněnost nést nelibě. Kdybyste měl možnost to s někým důkladněji probrat, asi by se Vám ulevilo.

Co se týká schizofrenie... Schizofrenie je poměrně závažná psychická porucha vyznačující se především poruchami vnímání. Vyskytují se při ní psychotické příznaky - sluchové halucinace, zrakové, silné emoční prožitky, emocionální nestabilita apod. Drtivá většina schizofreniků přichází na konzultaci s psychiatrem kvůli neschopnosti vyrovnat se s běžnými životními nároky. Nemohou se soustředit, slyší hlasy, nezvládají studium, zaměstnání apod. Často také po psychotické atace, kdy je poruchy vnímání zcela odříznou od reality.

Schizofrenie je také z určité části dědičná. Zeptejte se proto v rodině, zda ve vaší linii je nějaký schizofrenik, nebo osoby s těžší psychiatrickou diagnózou. Pokud ne, mohlo by Vás to samo o sobě výrazně uklidnit.

Při čtení psychiatrické a psychologické literatury u sebe člověk nachází prakticky každou psychickou poruchu :) Hlavním kritériem poruch je však neschopnost běžného života.

Tedy: Zkuste si promluvit s psychologem či sexuologem o své vlastní sexualitě a úvahy o schizofrenii nechte na později. Nejspíš Vám daný odborník rovněž potvrdí, že schizofrenik nejste.
Hodně štěstí

Komentáře uživatelů ...

Bader
2. 5. 2014 5:26:09
Často čítame nejaké informácie o nejakých diagnózach a nachádzame na sebe podobné príznaky. Potom sa tým trápime aký sme kým si neprečítame inú diagnózu a nové príznaky. Ak teda čítate podobné témy radšej sa neporovnávajte. Diagnóza je súbor prejavov a nemôže z textu na seba zobrať len jeden alebo dva príznaky. To by ste potom mohol mať všetky diagnózy. // Najskôr budete Bi. Nebudete vyslovený homosexuál, pretože nemôžte povedať, že vás ženy vyslovene nepriťahujú. Ale ako sám priznávate uprednostnil by ste muža. Odborníci tvrdia, že v sex. oblasti nie sme absolútne vyhranení, ale sme v nejakej škále od hetero až po homo. A vy pravdepodobne budete v tej škále za polovicou od hetero.
Tomasek14
2. 5. 2014 13:32:01
Ako mám rozumieť tomu Bi? Je určitá hranica sexuality? čiže môžem povedať, že som bisexuál?
Bader
3. 5. 2014 9:18:48
Bi - bisexuál.
Tomasek14
3. 5. 2014 22:13:12
Ako to mám ešte vnímať, ak a muži priťahujú ale pritom sa mi to hnusí a príde mi styk s mužom zvrátený. V budúcnosti chcem mať jednoznačne ženu, chcem mať deti. No mám strach, že to tam kvôli môjmu problému nebude klapať. Čo ak sa mi počas prvej spoločnej noci nepostaví. To jej mám povedať ako vnímam aj mužov?
Abby
4. 5. 2014 15:57:19
Skús o tom nepolemizovať v kuse dookola a nerozoberať to do detailov. Ako na tom si zistíš, až keď budeš mať plnohodnotný vzťah so ženou, ktorý zahŕňa aj intímny život. Uvidíš, či ti to takto vyhovuje. Je zbytočné sa takými vecami zaoberať, keď si ešte nemal vzťah.

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy