53051  4. 5. 2014 1:39:15 - Izzi

Zhoršení zraku

Dobrý den,
je mi 19 let a studuji grafický design a animaci, přičemž je pro mě nutností, trávit na počítači běžně kolem 8 hodin denně, o víkendech nemluvě. Snažím se ulevovat očím, jak to jde - tedy sportuji, jas mám vždy snížený, prokapávám, když jsou unavené. Poslední dobou jsem však zaznamenala zhoršení dříve jinak ostrého zraku - nemohu zaostřit, bolí mě, špatně vidím písmena, rozmazávají se mi, bolí mě hlava.
Chtěla jsem se zeptat, čím to vlastně je, že nám monitory ničí zrak a jak jinak se proti tomu dá bojovat, jestliže u něj sedět už musím. Existuje nějaká prevence?
Děkuji za odpověď.

MUDr.Korda   MUDr.Korda [Oftalmolog]
Dobrý den, monitory nám zrak neničí. Ale zejména v důsledku velmi snížené frekvence mrkání dochází k narušení slzného filmu...prostě povrch oka osychá, a to vede k nestabilitě vidění. Kapte umělé slzy bez konzervantů (k dostání v lékárnách) pravidelně 5x denně během dne po dobu 3 týdnů. V případě, že ani pak neucítíte zlepšení, tak navštivte oftalmologa. Může se jednat i o nově projevenou dioptrickou vadu.
Prevence osychání očí je možná. Trávit méně času u PC, což se snadněji řekne, než udělá :-) a když už pracujete do blízka či na PC, tak si hlídat frekvenci mrkání. Správně bychom měli mrknout až 12x za minutu!a dělat si pravidelné přestávky.

Komentáře uživatelů ...