53073  5. 5. 2014 18:49:51 - brock

Úzkost a problemy s lavou castou tela

Dobry den,
Uz asi rok hladam pricinu co mi je a stale marne. Moje Symptomy:
Casto zle od zaludka
Pocity uzkosti
Tlak pod lavym rebrom vzadu
Caste busenie srdca
Pichanie, palenie v lavej casti hrudnika
Piskanie/zalahnutie v lavom uchu
Obcasne trpnutie lavej ruky a lavej nohy
Pri dlhsom sedeni bolesti na lavom zadnom stehne
Po spani na lavej strane - zle od zaludka az zavraty
2x som odpadol
(Symptomy sa striedaju, niekedy viacero naraz, castejsie doobeda a castejsie v praci ako doma) Bol som niekolko krat na EKG, holter, neurologii, gastro, rengen pluc, krcnej chrbtice, ultrazvuk srdca, obliciek, zaludka, snimali mi mozog, davali mi hadicku do zaludka :( bol som na psychiatrii, u psychotronika (ze vraj neverim ludom), na biorezonancii (prekyslenie) a nikto nic nenasiel ani mi neporadil, nic co by mi pomohlo (az na psychiatrcku ktora mi predpisala Xanax - co len potlacilo priznaky na par hodin) Mam 27 rokov, 175 cm, 73 kg, mam sedavu pracu, zacal som pravidelne cvicit (5 mesiacov), jest probiotika (7 mesiacov), spectrum (tyzden), hlivu ustricovu (mesiac), ale vidim iba male zlepsenie… Prosim poradte mi, budem vam velmi vdacny.

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Dobrý den,
pakliže se ptáte na názor psychologa, asi nečekáte, že Vám řeknu že špatně sedíte na židli :)

Myslíte, že je možné, že se nejedná o syndrom jedné choroby, nebo poruchy, ale o soubor několika potíží najednou? Že příliš namáháte páteř při sedavém zaměstnání (bolest pod žebry) a zároveň trpíte úzkostí z vlastního sebepozorování (bušení srdce)?

U psychosomatiky obecně je dobré nesledovat zhoršování situace, ale zlepšování. Ve kterých situacích je Vám fajn? Ve kterých situace bolest ustoupí?

Doporučil bych Vám psychologa, který pracuje s psychosomatickými problémy. Nemusí se vyřešit všechny Vámi uváděné příznaky, ale podstatná většina nejspíš ano. Když budete totiž dál obcházet specializovaná pracoviště, budete se nejspíš dozvídat negativní výsledky "u nás to není, játra máte v pohodě" "u nás taky nic, plíce jsou v pohodě" atd.

Vše v našem těle souvisí s psychikou a naopak. V případě, že se bojíte toho, co Vaše tělo právě dělá a sledujete to, můžete zhoršovat veškeré anomálie, to je princip panických stavů. Srdce chvíli buší více, lekneme se, že buší příliš a ono začne z toho strachu bušit ještě více, což nás opět rozruší.

Zkuste kontaktovat některého psychologa a zapracovat na tom, abyste stavy úzkosti zvládal s chladnou hlavou. Sledujte také situace, kdy se Váš stav lepší, nikoliv naopak. "Když si zacvičím, je to další den lepší..." "v kině při komedii mě ještě nikdy nebolel žaludek" apod.

Tedy: Když budete hledat jednu poruchu, dopadnete jako lékaři a nic nenajdete. Když budete hledat více příčin (sezení-záda, úzkost-břicho), budete je moci snáze ovládat a měnit.

Držím palce!

Komentáře uživatelů ...

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy