53132  8. 5. 2014 19:26:01 - Katrs

Extrémní pocení ručiček .....

Dobrý den,
dceři je 7 let,extrémně se jí potí ruce a to tak,že jí teče pot po dlaních,má je neustále mokré a když dá ruce v pěst,tak jí ani nejsou vidět kloubky(ruce má mírně baculaté). Po vyšetření nám doktorka doporučila návštěvu endokrinologie (podezření na poruchu štítné žlázy),ale z vyšetření nic nezjistili...Taky se jí sem tam objevila kuperóza (na prstíkách a tak). Dcera má atop. exem,ale nic hrozného,objevuje se jí to nejvíc v zimním období a jednou za čas se jí loupe kůže na chodidlech..dost.
Už nevím,co by to mohlo způsobovat( to pocení) a ráda bych jí toho zbavila,protože to není úplně normální.... Za případné odpovědi předem děkuji.

MUDr.Jarkovska   MUDr.Jarkovska [Pediatr]
Dobrý den, problémm Vaší dcery je velmi nepříjemný, u dětí poměrně častý. Potní žlázy jsou na celém těle, ale nejvice na dlaních a ploskách nohou, v podpaží a tříslech - ty jsou ale aktivnější až po pubertě. Pokud tedy má tělo ve věku Vaší dcerky důvod se více potit, budou to právě dlaně. Pocení je řízeno nervouvou soustavou a hormony, proto je mnoho důvodu proč může být zvýšené, často se ale nepřijde na přesnou příčinu. Poruchu štítné žlázy a základní vyšetřeí z krve ukazující vodní a minerálovou rovnováhu je potřeba učinit, to určitě Váš lékař/endokrinolog udělal, také je potřeba změřit krevní tlak. Citlvější kůže může také podnítit zvýšené pocení jako její ochranu. Nadváha či obezita se velmi často pojí s nadměrným pocením, také stres, kořeněná a sladká jídla. Neexistuje lék nebo mast na zvýšené pocení, řešením je vyléčit přícinu, pokud se jí podaří odhalit, je potřeba doplnit vodu a minerály - pít čistou vodu a neperlivou minerálku, ale ne příliš, to by pocení zvyšovalo.

Komentáře uživatelů ...

Stolice u dětí Předkožka u dětí Dětská strava Spánek u dětí