53360  22. 5. 2014 14:03:03 - ricota

Streptokok agalactiae v pochvě

Dobrý den, byl mi po kultivaci zjištěn streptokok agalactiae v pochvě i v močov. měchýři prý v masivním měřítku. Je to nějak nebezpečné? Četla jsem, že jen u těhotných žen. K doktotovi jdu až v pondělí na další vyšetření a případné předepsání antibiotik. Je možné, že je streptokok v pochvě doprovázen bolestí hlavy a zalehnutím uší? A mohu něčím podpořit jeho zmizení? Např. nějaké byliny? Jelikož jsem četla, že se to často vrací.

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, co se týká výskytu bakterie Str. agalactiae v pochvě, tak tam se jedná většinou o běžnou bakteriální flóru, která se normálně nepřeléčuje, ale protože může být nebezpečná pro novorozence, který se může infikovat průchodem porodními cestami, tak při jeho zjištění jsou rodičce aplikovány před porodem antibiotika. To, že ho máte nyní přítomného, neznamená, že tam bude vždy, odběry na streptokoky se dělají od 36. týdne těhotenství.
Co se týká výskytu bakterie v moči, tak záleží, jaké množství bakterie v moči je a jak byla moč odebrána. Za normálních okolností je moč sterilní. U vás může jít o kontaminaci vzorku (právě z pochvy), ale může jít i o vzestupnou infekci, kdy se bakterie dostala z pochvy do močových cest. Pokud je množství bakterie nad 10na5, o kontaminaci se nejspíš již nejedná a jde o infekci močových cest. Neudáváte, zda máte dysurické obtíže (pálení, řezání při močení), pokud ne, jde o asymptomatickou infekci, a ty se dle nových doporučení nepřeléčují antibiotiky (postačí hodně tekutin a urologický čaj). Pokud však zmiňované obtíže máte, je na místě infekci antibiotiky přeléčit. Vámi udávané obtíže s danou bakterií v moči ani v pochvě souvislost nemají. Ohledně zalehnutí v uších bych zašla na ORL, může jít o mazovou zátku.

Komentáře uživatelů ...

Výtoky Menstruace Antikoncepce Bolest v podbřišku Escapelle Vynechání pilulky