53368  22. 5. 2014 18:07:31 - Lukyn82

Zákaly a ostatní

Mým problémem jsou záněty očního nervu na obou očích.

1) dělají se mi zákalky a čím dál tím víc mi jich zůstává zrvale, ten cyklus byl dříve každých 15 dni jedno oko, ted od posleddního to trvalo asi půl roku ale to sem bral hodně Prednisonu a Sandimunu se snižíním dávek (20mg prenison a 200mg sandimun) se mi zase udělaly v jednom oku. Cítím se zdravě i v psychické pohodě (teda krom toho že sem trochu na nervy ze samotné nemoci ale nic hrozného) Nemůžu přijít na to co je tím spouštěčem při kterém mi sklivec dělá zákalky. Mám pocit že je to pokaždé z něčeho jiného, jednou je to po návštěvě zubaře, jindy z tepla, pak zase s toho že někde "popběhnu, už sem všechno omezil necvičím(nenamáhám tělo), snažím se žít maximálně zdravě, dělám prostě maximum, ale stejně mi nic nepomůže, už ani nechodím vem, protože mám obavu uplně z každé maličkosti. Tohle prostě není žádny život, je to jen čekání na smrt.

2) Ten samý problém se záněty, nic nezjistili sem 100% zdravý, ale na rozdíl od výše zmíněných zákalů, od zánětů poškozená sítnice. Neměl by jste nějaké doporučení co mám děla nebo co ještě vyzkoušet ?

3) Proč se oční lékaři tak brání vitrektomii, chodím na ambulanci ke specialistovi a co tak občas zaslechnu tak vždycky každému řeknou na zákaly že se s tím nedá nic dělat. Je to tak vážná operace,? Už ted je mi jasné že se bez ní asi neobejdu, tak abych byl v obraze.

MUDr.Korda   MUDr.Korda [Oftalmolog]
Dobrý den, bez vyšetření se mohu pouze domnívat, s čím Vaše obtíže budou souviset. Z popisu lze usuzovat na zánět v oblasti sklivce, který se epizodicky opakuje, a s tím související vznik zákalků. A tento zánět se mohl rozvinout v souvislosti se zánětem zrakového nervu. Když byly vyloučena naprostá většina příčin (revmatické vyšetření, magnetická resonance, lumbální punkce, serologické vyšetření krve a antigen HLA-27), tak je prevence velmi těžká...posílení imunity a eliminace stresu.
V krajním případě je možné provést diagnostickou vitrektomii, kdy se odebere vzorek sklivce a pošle se do laboratoře na rozbor (kultivace).
No a proč se lékaři brání provedení vitrektomii pro zákalky? Musíte si uvědomit jednu základní věc, jedná se o operaci, která s sebou nese trvalé změny v oku a pokud tedy nutné operaci provést z opodstatněných důvodů, tak je zbytečná. Ve vyjímečných případech, kdy zákalky v jinak zdravém oku narušují psychiku jedince, tak je možné ji provést. Ale ve Vašem případě, je riziko komplikací neúměrně vysoké, a proto se do ni žádný zkušený operatér nepohrne.

Komentáře uživatelů ...