53681  9. 6. 2014 10:00:33 - leila32

A to je lezenie ???

Dobry den. Neviem,ci vam presne viem opisat moj problem,ale skusim sa. Mam 8m syna a nechce mi liezt. On lezie,len nie po stvornozky,ale len po zemi- ako "vojaci". Ak ho posadim (este ho nedavam sediet,len sem tam si ho zoberiem na nohy) ,tak sa drzi pekne. Nechcem este aby sedel,lebo cakam,aby sa posadil sam... Mam ho uz davat sediet ?
Dcerku som mala tak,ze zacala pekne liezt,potom sama sa mi aj posadila.
Syna ucim liezt,dviham ho na styri,citala som,ze mozem aj uterak pod brusko a zdvihnut ho na 10-15cm,aby sa naucil tak liezt. On sa ale velmi nesnazi tak,lebo aj takto sa uz velmi rychlo dostane tam kam chce... :-)
Chcela by som aby liezol,lebo som citala,ze je to velmi dolezite aj pre fyzicky aj psychicky vyvoj... Robim nieco zle? Inac je sikovny,velmi silny chlapec...
Dopredu vam dakujem za vas nazor :-)

MUDr.Jarkovska   MUDr.Jarkovska [Pediatr]
Dobrý den. Děti se naučí obvykle lézt mezi 8-10 měsícem, dejte mu ještě čas a neposazujte ho. Máte pravdu, že je důležité tuto fázi nepřeskočit a dítě neposazovat, protože to není dobré pro vývoj páteře a držení těla. To, co popisujete je mezistadium, které některé děti před opravdovým lezením upřednostňují, ale tento vzorec by se neměl dlouho podporovat. Chlapeček potřebuje ještě posílit břišní svaly, aby svůj trup při lezení a posléze sezení správně udržel. V poloze na zádech ho povzbuzujte ke zvedání nožiček, například mu dávejte chytat lehý míč (například overball) všemi končetinami, v poloze na bříšku na zemi si jej můžete položit přes svoje stehno a motivovat ho hračkou před sebou. Velmi doporučuji přečíst si knihu Rozvíjej se děťátko a Něžná náruč rodičů, kde najdete další dobré rady a vše o vývoji dítěte.

Komentáře uživatelů ...

leila32
12. 6. 2014 18:20:57
Dakujem :-)

Stolice u dětí Předkožka u dětí Dětská strava Spánek u dětí