53807  17. 6. 2014 21:37:58 - Lukyn82

Příznaky odchlípené sítnice

Mám diagnozu RECIDIVŮJÍCÍ UVEITÍDU OBOU OČÍ plus aktuálně LEHKÝ EDEM NEURETINY V CENTRU pravého oka. Zatím sem dostal jen kapky (Indocollyre) + léky co beru pořád (Medrol,sandimun)

1) zajímalo by mě jestli ten edem vznikl zánětem nebo vyšším tlakem v oku (přípdně jestli ktomu mohl přispět) 28 TORR. Je při tomto edemu větší riziko odchlípení sítnice ?

2) Teď se mi tohle udělalo poprve je do budoucna (pokud se to vyléčí) pravděpodobnost že si mi to bude stávat častěji ?

3) V posledních 2-3 měsících při mrkání proti bílé stěně sem zjistil, že od okraje oka směrem do středu se mi pomalu přibližuje taková lehce šedá clonka (po celém obvodu obou očí) je napravidelná a už je to tak v půlce směrem ke středu oka. Trochu se obávám jestli to nemůže být předzvěst budoucího odchlípení sítnice.

4) Co znamená: "c.k. přesuny pigmentu na OL naznačeno prosáknutí"

Příznaky odchlípené sítnice

MUDr.Korda   MUDr.Korda [Oftalmolog]
Dobrý den, otok sítnice v makule vznikl v důsledku zánětu, s tlakem přímo nesouvisí, ale i ten je nutné hlídat a takovéto hodnoty (naměřené opakovaně) je již vhodné řešit. Riziko amoce se při tomto tlaku nezvyšuje. Vzhledem k terapii medrolu a sandimmu máte zřejmě nějaké autoimunitní onemocnění a tak jste k takovýmto zánětům náchylnější a tak se to může opakovat. Pravděpodobnost vyjádřit přesně nelze, ale je hodně ovlivněná kompenzací primárního onemocnění. Co se týče stínů periferie, tak při cirkulárním výskytu na obou očích je to velmi nepravděpodobné. A poslední otázka...přesuny pigmentu znamenají změny v rozložení tyčinek a čípků, které negativním způsobem ovlivňují kvalitu vidění. Na snímku jsou to ty dvě hrudky pod otokem.

Komentáře uživatelů ...