53956  27. 6. 2014 9:12:30 - Tibor86

Dalekozrakost/latens

Pekny den prajem, uz som sa Vas sice na to pytal no chcem si to este ujasnit. Bol som vcera na ocnom, pani dr. mi predpisala okuliare 2.0D sfericke na obe oci. No sama bola zaskocena, ked mi dala citat tabulu so skusobnymi okuliarami, videl som paradne vsetko ako cez dalekohlad, no vravim jej a skusme bez a videl som zhruba rovnako aj ten najmensi riadok. Vzdialenost 6m. Rovnako aj na blizko. No vravi mi, ze je to otazkou casu kedy sa oci unavia a nebudem moct tak dobre zaostrit. A ukuliare by mali tomu pomoct. No bojim sa ci sa to nebude casom zhorsovat a budem muset nosit tzv. popolniky. Uvazoval som aj nad laser. operaciou no vraj niesu moc dobre vysledky skor na kratkozrakost.

Co by som mal omezit ? Pracujem ako serv. technik cize opravujem spotr. elektroniku, dost drobne suciastky, vidim na to dost dobre bez okuliarov, no rano n druhy ked ked sa prebudim ma bolia oci aj hlava. Pracujem aj s PC. Mozem v tomto pokracuvat aj nadalej s okuliarmi ? Bojim sa totiz dost o oci. A z coho to mozem mat ? Je to dedicne ? Totiz mamka ma 10 tky okuliare, otec 6 tky, mamin brat 10tky, ktoy bol aj na operacii no nepomohlo.

Dakujem pekne za odpoved.

MUDr.Korda   MUDr.Korda [Oftalmolog]
Dobrý den, je zcela jedno zda budete nosit brýle, omezíte nějaké aktivity či cokoli jiného. Když tam ty dioptrie jsou, tak je to jen otázka času, kdy se projeví. Projevení se vady je otázkou Vašeho věku, který neznám. Dokud máte velmi dobrou akomodační schopnost čočky, tak bude kvalita vidění dobrá, třeba za cenu bolesti očí a hlavy, ale bude. A jak budete stárnout, tak akomodace ubude a projeví se dioptrie. Jestli chcete vědět kolik máte celkem dioptrií, tak je nutné oko rozkapat a změřit dioptrie právě po vyřazení akomodace.
Obecně, když dalekozraký pacient trpí na bolesti hlavy a pracuje hodně do blízka, tak se doporučí brýle, které budete nosit právě alespoň na blízko. Samozřejmě lepší je jejich trvalé nošení. S brýlemi fungujte stejně jako předtím, není nutné jakékoli činnosti omezovat. I kdyby jste měl 10 D, tak se správnými brýlemi uvidíte dobře. Vysoká dalekozrakost má dědičný podklad. Dědíte predispozici pro krátké oko. Laserovou operaci při dalekozrakosti nedoporučuji, když už to chcete řešit operačně, tak implantací fakické čočky.

Komentáře uživatelů ...

Tibor86
13. 7. 2014 18:35:21
Dakujem pekne za odpoved. No je mi to cele akesi divne, do roku cca 2011 som nemal ziadne problemy, bolesti oci ani hlavy proste nic. Zacalo sa to zhruba v tomto roku. ohli sa mi oci za tieto 3 roky takto dodrb... ? Ja vidim rovnako ci mam bryle alebo nemam a je jedno ci na blizko alebo do dialky, do dialky je to lepsie bez brylov, na blizko je to trocha lepsie s nimi, predsa su to 2ky dioptrie cize funguju ako lupa. S brylami ale nemusim vobec zaostrovat oci do blizka a ani do dialky, bez nich musim aj tak a aj tak. No aj ked ich mam cely den tak ked sa rano prebudim ma bolia oci a aj hlava, no za par hodin to prejde, niekedy ma tak bolia oci ze mi ich ide az vytlacit dost neprijemna bolest, ktora sa zosilni pri pohybe ocami alebo pri dotyku viecka-pritlacenim na oko. Kvapky na suche oci si kvapem dennodenne kazde 3h. Ked ma bolia takto oci tak vobec ich nemam cervene, bolest zvycajne po niekolkych hodinach ustupi alebo ustupi hned ked si dam sprchu mierenu na hlavu co je divne. A co je este divnejsie ked bolest ustupi tak bez brylov vobec nemusim doostrovat oci na blizko a ani do dialky ale trva to len chvilku. Bojim sa ci to nieje nieco vaznejsie, totiz bol som na EEG kde som mal zly vysledok, potom na magnet. rezonancii kde mi nasli nalez leukoencefalotopie a vaskulopatie co neviem co je. Idem teraz v utorok k neurologicke pre objasnenie. Bojim sa este ci nemam sklerozu multiplex lebo co som sa docital tak jednym z priznakov je aj bolest oci-zapal zrak. nervu. Z coho by ma potom tak bolievali oci ? Na prievan si davam pozor. Mam 28r.
Tibor86
13. 7. 2014 18:41:13
Totiz este ked som nemal bryle comu je cca 2 tyzdne tak som citaval knihy, opravoval. el. spotrebice kde som menil dost drobne suciastky no nikdy ma pri tom neboleli oci a ani hlava a ani na druhy den. No na treti po prebudeni bolest oci aj hlavy co je divne ze preco nie hned alebo an druhy den no az na treti alebo stvrty. Bolest je spojena so zavratmi a vracanim. Ked som bol prvy krat na ocnom kde mi merala oci po rozkvapkani tak mi namerala na obe oci skoro 4 dioptrie co mi bolo divne. Sak keby som mal mal naozaj 4 diopt. tak by som bez brylov videl prd makovy, no vidim bez nich paradne. Podla mna je to nieco viac nez oci.
MUDr.Korda [Oftalmolog]
14. 7. 2014 21:25:20
Dobrý den, typické je právě schování dioptrií pomocí akomodace. Když jste dalekozraký 4D a mladý, tak vidíte dobře, ale s vyšším věkem se projevují dioptrie a zhoršuje se vidění. Kdyby by jste byl 4D krátkozraký, tak vidíte opravdu velmi špatně. Samozřejmě závratě a zvracení nejsou příznaky dioptrické vady. Takže neurologie je na místě. Pokud ale bude vše OK, tak doporučuji trvalé nošení brýlí do dálky i do blízka. Bolest očí ráno může být způsobena uvolněním akomodace předchozí den a velmi usilovným zaostřováním ráno. Prostě musíte vzít jako fakt, že časem budete na brýlích závislí, a to více do blízka, a s nadměrnou akomodací se pojí bolesti. Přece jenom i zaostřovací sval je pouze sval a když je nadměrně namáhám, tak bolí (přirovnejte si to k jinému svalu po nadměrné zátěži v posilovně). Když je nebude nosit ani v budoucnu (po 35. roce), tak budou bolesti očí a hlavy velmi intenzivní. Zánět zrakového nervu má jinou symptomatologii než uvádíte.
Tibor86
15. 7. 2014 9:42:11
No ide o to, ze oci ma bolia kazde rano po prebudeni a je jedno ci bryle mam alebo nie, je to taka bolest ako opisujem, ktora po niekolych hodinach prejde a potom je vsetko ok. Je to divne. Zeby boli oci az tak unavene a potrebuju si odychnut ? Cize po dlhsom noseni brylov by mali bolesti ustupit ? No ak sa mi to bude zhorsovat tak pojdem na operaciu. Idem teraz vo stvrtok do RK Spinn ocne centrum na vysetrenie, totiz zacinam sa dost bat. Zatial vidim bez brylov paradne, no musim doostrovat na blizko aj do dialky. A ako je to s tymi dioptriami nejak sa to scitava ? Mam teraz 2ky na obe oci, cize to akoby som mal 4 ky ? A dakujem poekne za objasnenie.