54009  30. 6. 2014 11:33:28 - Onderkova

Štípance ze dřeva

Dobrý den,
v sobotu můj 7-mi letý syn pomáhal dědečkovi sklízet dubové dřevo. Již večer se objevily první štípance na těle a do rána jich přibylo. Kolem vpichu jsou teplejší otoky vypadající jako alergická reakce. Teplotu nemá, ale svědí to. Tato reakce se objevila i u dědečka a synovce, který pomáhal taky. Děkuji za odpověď. Onderková

MUDr.Jarkovska   MUDr.Jarkovska [Pediatr]
Dobrý den. Také bych soudila spíše na poštípání nějakým druhem hmyzu než na alergickou reakci na dřevo ( v tom případě by jí pravděpodobně neměli všichni, to by byla velká náhoda). Hmyz, který žije u nás, není nebezpečný, pokud na něj člověk nemá silnou alergii. Kdyby se nález na kůži horšil nebo se objevily další příznaky - zvětšení otoků, hnisání ložisek a podobně, nechte se vyšetřit lékařem.

Komentáře uživatelů ...

Nahodnyhost
30. 6. 2014 15:41:36
Přijde mi, jako by v tom dřevu byl nějaký hmyz, který kluky poštípal. O alergii na dubové dřevo jsem neslyšel. Pokud by vyrážka trvala déle než běžné poštípání, tak s tím zajděte k lékaři. Myslím ale, že to zmizne samo.
Onderkova
16. 7. 2014 10:06:57
Dobrý den, tak už jsme na to přišli! Je to miniaturní červený broučk, který se jmenuje Sametovka (Sviluška). Žije v trávě a do dřeva asi nalezl. Do těla naklade vlastně larvy, které se mohou vyvinout v dospělého jedince. Je to docela Hnus!

Stolice u dětí Předkožka u dětí Dětská strava Spánek u dětí