54399  20. 7. 2014 12:35:37 - Spousta

Chlamydie a přenos kapénkovou infekcí na miminko?

Dobrý den, je možné nakazit sotva roční miminko chlamýdiemi či jinou podobnou chorobou? (Formou kapénkové infekce, pusinkování miminka atp.) Je vůči nemoci miminko rezistentní, nebo platí totéž co u dospělých, že i děti mohou v sobě "pasivně" podobné bakterie mít a záleží na imunitě dítěte, zda se nemoc projeví? Doplňující dotaz - pozná gynekolog chlamýdie běžným vyšetřením, nebo je třeba dělat specielní stěry atp? Děkuji za odpověď. K. Spousta

MUDr.Jarkovska   MUDr.Jarkovska [Pediatr]
Dobrý den. Nejdříve obecně o infekci a kojencích. Je pravdou, že zdravému donošenému dítěti zhruba do 3 měsíců věku kolují v krvi protilátky přenesené od matky během těhotenství, které ho můžou částečně před infeklcí chránít. Další formou ochrany je mateřeské mléko, pokud je dítě kojené - také obsahuje protilátky a další ochranné faktory. Určitě to ale není stoprocentní.
Chlamýdií známe více druhů, nepíšete, o kterou se jedná. Nevyskytují se obvykle jen jako neškodná flóra. Rozdělujeme je zjednodušeně na ty, které postihují dýchací systém - zánět průdušek, plic, vedlejších dutin nosních a středního ucha. Ty se přenášení kapenkovou infekci a bližším kontaktem. Většinou se dítě nakazí v kolektivu, u malých dětí tato infekce není častá.
Druhý typ chlamydie postihuje pohlavní orgány a močovou trubici. Je to pohlavní nemoc, nepřenáší se kapénkami z dýchacího systému. Při kontaktu s okem způsobuje vážný zánět spojivky - hrozí nejvíce novorozenům během porodu, když má matka tuto bakerii v pochvě. Jinak se u dětí vysytuje velmi vzácně. Odběr materiálu z pochvy nebo močové trubice je na speciální půdu, nebo se dají nabrat protilátky z krve. Gynekologové na toto onemocnění myslí a při podezření potřebná vyšetření provádějí.

Komentáře uživatelů ...

Bader
21. 7. 2014 5:13:58
Dieťatko nie je rezistentné. Treba ho chrániť!!!! Bežným vyšetrením pľúcne chlamýdie ( ani iné ) sa nedajú poznať. Vyšetrenie sa robí väčšinou z krvi. Základné informácie: http://www.chlamydie-chlamidie.cz/

Stolice u dětí Předkožka u dětí Dětská strava Spánek u dětí