54488  24. 7. 2014 20:46:41 - jirina1972

Opožděný vývoj řeči

Dobrý den paní doktorko,
mám dceru, které byly v červnu 2 roky. Narodila se ve 37 týdnu císařským řezem, ale není považovaná za předčasně narozené dítě a od malinka dobře prospívá. Teď mě trochu znepokojuje, že zatím skoro vůbec nemluví, říká jen máma, táta, bába, brmbrm, hmm, nene a napodobuje zvuky některých zvířat. Jinak všemu dobře rozumí, chápe, co se po ní chce a udělá to a v knížkách umí správně ukázat věc nebo zvířátko, na které se jí ptáme. Nevím, zda máme ještě počkat nebo se obrátit na logopeda v našem městě.
Děkuji za Váš názor nebo radu, Oulická Jiřina.

MUDr.Jarkovska   MUDr.Jarkovska [Pediatr]
Dobrý den. Uměle stanovenou hranicí pro určení diagnózy opoždění vývoje řeči jsou 3 roky. Ale máte pravdu, že věk Vašeho dítěte již vzbuzuje podezření. Myslím si, že se rozmluví - většinou, když začnou, jde to potom rychle. Ale přesto by bylo lepší se k logopedovi objednat, přinejmenším Vám dá dobré rady, jak nejlépe dcerku k mluvení povzbuzovat.

Komentáře uživatelů ...

Bader
25. 7. 2014 6:34:18
Konzultáciou u lekára nič nepokazíte. S malou čo najviac hovorte, ale prirodzene, bez zdrobnenín. Veľa jej čítajte a popisujte obrázky. Veďte ju k tomu, aby si veci pýtala a pokúšala sa ich správne ( i keď nezrozumiteľne) pomenovať. A nemajte obavy nie všetky deti sa vyvíjajú rovnako. Niektoré skôr chodia iné skôr hovoria. Neexistuje šablóna na deti!!!

Stolice u dětí Předkožka u dětí Dětská strava Spánek u dětí