54618  31. 7. 2014 12:09:55 - ddeasdf

Červené žilky, bolest očí, namodralá kůže

Dobrý den,
asi před 3 týdny jsem si náhodou v zrcadle všiml, že mám v očích velké množství červených žilek. Nijak jsem to neřešil, ale v neděli (před 5 dny) mě oči začaly bolet a žilky byly asi výraznější. Bolest stále přetrvává. Ráno po probuzení to nebolí, ale v průběhu dne se to zhoršuje, večer před spaním se bolest zase zmírní, až nakonec není cítit vůbec. Oči bolí, když je mám otevřené. Při zavření mě v nich pálí. Žilky jsou v obou očích, nejvíc ve spodní části oka, směrem nahoru jich pak ubývá. Delší dobu mívám pod očima kůži trochu namodralou, ale včera jsem si všiml, že je namodralá (nebo našedlá) i vedle obou očí na straně blíže k nosu a ještě výrazněji než pod očima. Myslím si, že tam kůže dřív takovou barvu neměla.
Chtěl bych se tedy zeptat, jestli ta barva může nějak souviset s bolestí a žilkami. A ještě jestli to může souviset s potížemi při močení, které dlouhodobě mám, i když je mi 21 let, a zatím se urologovi nepodařilo přijít na to, čím jsou způsobeny. Někde jsem četl, že problémy s očima můžou mít souvislost i s různými nemocemi vylučovací soustavy.
Taky poslední asi měsíc málo spím, většinou se budím po 6-7.5 hodinách. Není to kvůli tomu, že by se mi chtělo močit, to se mi většinou chce jen trochu. Jen jednou jsem spal déle (cca 9 hodin) a zrovna v den po tom delším spánku mě ty oči začaly bolet. Další 3 dny to bylo 8 hodin, ale dnes už zase méně než 7 a bolest očí zatím cítím jen velmi slabě.

MUDr.Korda   MUDr.Korda [Oftalmolog]
Dobrý den, z pohledu oftalmologa je nutné vyloučit zánět (od spojivek přes duhovku, řasnatého tělíska, i uveitidu). Co se týče zhoršení během dne a žilek, tak když to vytrhnu z kotextu, tak se může jednat o suché oči. Samotná změna barvy kůže pod očima je neprůkazná...může být způsobena nevyspáním, nedostatkem některých vitamínů, chudokrevností, ale může být dána i geneticky). Vzhledem k dalším problémům je také na místě udělat podrobnější odběry krve a moči, a mimojiné bych doplnil i testy na chlamydie.

Komentáře uživatelů ...

Tibor86
6. 8. 2014 21:00:56
Ahoj, no ja mam podobny problem, zajdi k ocnemu. Moze to byt nejaky zapal v ociach, diopt. chyba alebo nieco vaznejsie.