54699  4. 8. 2014 15:26:39 - JirkaM

Vliv antidepresiv na emocni pamet

Dobry den, mel bych dotaz na nasledujici vec. Uz pri uzivani AD jsem mel pocit, jako bych nemel vzpominky na udalosti, ktere prozivam. Nyni je uz asi 4 mesice neuzivam a stale ten pocit pretrvava. Uvedu priklad, jdu na koncert vsechno je fajn. Po mesici si vzpomenu na ten den a vim, ze jsem na koncerte byl, vim co tam bylo atd. ale emocne tam mam prazdno. Tezko se to popisuje, ale nejak takto to citim. Myslim, ze pred uzivanim AD jsem to takto nemel. Setkali jste se nekdy s timto problemem? Je to pouze prechodny stav nebo se mohlo v mozku "neco zablokovat" a takto to uz zustane? Je mi velice lito, ze neco proziju a kdyz si chci zavzpominat, jak hezke to bylo, tak proste nic. AD jsem uzival 2 roky. Vystridal jsem nekolik leku s ucinnymi latkami jako citalopram a escitalopram. Nekde mezi nima jsem mel i Argofan. Zda se mi jakoby od te doby mam tento problem. Muj pan doktor mi sdelil, ze mam zit pritomnosti. Ale kazdy clovek vi, ze je nekdy hezke zavzpominat na veci, ktere uz treba neprozije. Nebo kdyz je cloveku mene veselo nez jindy, tak si pripomenout hezke chvile. Ale ve vzpominkach jsou pouze stroha fakta - byl jsem tam, videl jsem to a to...
Takze jak jsem psal vyse, ptam se zda je toto trvaly stav nebo zatim jen prechodny, pripadne co delat proto, aby se mi "emocni vzpominky" zase ukladaly.
Dekuji za odpoved.

Mgr.Vrankova   Mgr.Vrankova [Psycholog]
Dobrý deň.
Nie som celkom kvalifikovaná pre otázku tohto typu, keďže som psychológ, nie psychiater lekár. Viem však, že v istej štúdii o antidepresívach sa pri ich vysadení dostavili problémy s krátkodobou pamaťou u niektorých ľudí. Vy to však popisujete inak, nepočula som o súvislostiach týchto liekov a emočnej pamati. V každom prípade, ak to spolu súvisí sa nemusíte obávať - návrat do normálu je možný. Otázkou ale je, či to ešte nie je príznak depresie, teda že ešte neodznela, aj keď to si odporuje s Vašou poznámkou, že pred liekmi to bolo o.k. Keďže Vám Váš psychiater ohľadom tohoto nepomohol, skúste sa ešte obrátiť na iného, trebárs v online poradni - našla som napr. toto: http://www.stopstigma.cz/index.php?obsah=temata.
Držím palce!

Komentáře uživatelů ...

JirkaM
8. 8. 2014 17:07:17
Dekuji Vam, zkusim to jeste tam a uvidim.

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy