54956  17. 8. 2014 18:29:22 - Lukyn82

Poškozená sítnice

Dobrý den, aktuálně beru léky (dlouhodobě) Medrol 4mg a Sandimun 150mg, pro léčení nespecifikoveného autoimunitnho onemocnění které mi opakovaně "napadá" sítnici záněty. Aktuálně mě nejvíc trápí levé oko (viz snímek z OCT)
1) Od snížení Medrolu pod 16mg (cca před 4 měsíci) mě trápí nějaké nervové dráždění levého oka, které jak sem vypozoroval bylo "vyprovokované" při obou návštěvách na očním kdy mi rozkapávali oči a dívali se na sítnici. Než sem mi to po předminulé návštěvě uklidnilo trvalo to skoro měsíc ale měl sem klid až do další oční kontroly kdy to začalo znova. Můj oční doktor mi řekl že to může být způsoběno tím jak se oční specialista dívá na sítnici krom toho přístroje ještě čočkou kterou přikládá těsně před oko a to co mě dráždí je rohovka. Mě to ale připadá že mě to dráždí až někdě vzadu jak je sítnice nebo jěště dál když s okem nehýbu tak je to celkem v klidu a jek jím pohnu tak to je jako by mi někdo přejel přes nervy, a když je to opradvu hodně silné tak mi při tomto cuká celé oko a trá mi to s obrazem na který se dívám, ale když se dívám do zrcadla tak zornička se nechýbe, jednou to došlo tak daleko že mě to "vytřelovalo" až do uší a měl sem s toho závratě. Byl sem i na MR a nemám RS
2) Je možné odstranit nebo snížit jejich vnímání i jinou metodou než vitrektomii kterou bych mohl podstopouti i když trpím na chronické záněty sítnice
3) Když mám po poslední velké atatce (v 10/2013) v zorném nějaká slepá místa, je možné s tím něco dělat nebo zlepšít vidění nějakou operací ?

Poškozená sítnice

MUDr.Korda   MUDr.Korda [Oftalmolog]
Dobrý den, k prvnímu bodu...bylo by vhodné přes neurologa vyloučit neuralgii trigeminu, případně vzhledem k tomu co máte za sebou už připadají do úvahy i psychosomatické bolesti. V druhém bodu máte na mysli zřejmě sklivcové zákalky. Při chronických zánětech v oku se nedoporučuje žádná metoda odstranění či redukce sklivcových zákalků. A k poslednímu bodu, někdy dochází ke spontánnímu zlepšení (do roka), ale medicína v tomto pomoci neumí, protože v daných místech jsou poškozena nervová vlákna, která již nejsou schopna vést informace do mozku.
Vyšetření je sice nepříjemné, ale opravdu nemůže způsobit dráždění sítnice, jaké uvádíte. Sice dochází k výraznější stimulaci sítnice intenzivním světlem, ale to je vše.

Komentáře uživatelů ...