55007  19. 8. 2014 20:40:47 - Peroncik

Alergia na kravske mlieko

Dobry den.
Chcem sa opytat na moju trojrocnu dceru. Pediatricka jej brala krv na alergiu kravskeho mlieka a vysli jej tieto vysledky.
Anti-kazein IgG 1,22
a-beta-laktoglob.G 1,82
Viete mi poradit co to znamena? Mame sa vyvarovat kravskeho mlieka? Pediatricka odporuca pouzivat smotanu do varenia a prevarat mlieko. Su tieto hodnoty vysoke alebo sa nemame nejak znepokojovat? Dakujem.

MUDr.Jarkovska   MUDr.Jarkovska [Pediatr]
Dobrý den. Alergii na bílkovinu kravského mléka jde spolehlivě potvrdit jen expozičním testem. To znamená, že při podezření na alergii se podezřelá potravina vysadí a pozoruje se, zda se stav zlepší. Po nějaké době (dny, týdny) se dítě opět vystaví mléku - při očekávání závažnější reakce se toto provádí pod dohledem lékaře v nemocnici - a když se obtíže opět objeví, alergie je potvrzená. Časem se může stav změnit a díě může začít opět mléko tolerovat.
Protilátky proti bílkovině kravského mléka hlavně typu Ig G jsou pouze orientační a určitě nestačí k potvrzení této alergie ani ke stanovení její závažnosti. O něco citlivější je stanovení protilátek typu Ig A, ale ani toto vyšetření nenahradí pečlivé pozorování stavu dítěte nebo expoziční test. Důležitý je klinický stav dítěte. U vás bych se řídila doporučením Vaší lékařky a nedělala si obavy.

Komentáře uživatelů ...

Stolice u dětí Předkožka u dětí Dětská strava Spánek u dětí