55119  26. 8. 2014 12:34:28 - Nikuska6478

Nezodpovedný priatel

Chodím s piatelom 9 mesiacov, ale poznám ho už niekolko rokov. Na začiatku vyvádzal a ja som mu vždy odpustila. Za šťyri mesiace ho chytila polícia a našli mu drogy. Presedel si v cele celú noc. Rozhodol sa že pôjde na protialkoholické liečenie. No po mesiaci odtial utiekol a odmietol liečbu, lebo s niekým sa tam pohádal. Drčal sa. Nepil ani potom. Bola som s ním šťastná, každú volnú chvílu sme trávili spolu. Boli sme aj za jeho rodinou v Maďarsku. Ale posledný mesiac sa stretáva zase s kamarátmi alebo spí (je rok nezamestnaný). Mne sa už neozýva. Naposledy keď som bola s ním mi povedal že ma velmi miluje no má svoje obdobie a je rád ýe pri ňom stojím aj ked to tak nevyzera. Moc ho lubim a chcem mu pomôcť no neviem ako. Už som na neho všetky možne argumenty použila aj to že si najdem niekoho iného
, no on si nič z ničoho nerobí. Mám pocit že je možno nahnevaný že držím s jeho mamou a mam také isté názory ako ona.Poradte mi prosím.

Mgr.Vrankova   Mgr.Vrankova [Psycholog]
Dobrý deň Nikuška.
Ja nechcem byť k Vám krutá, ale to by som bola keby som toto na rovinu nepovedala - UTEKAJTE OD NEHO! S veľkými písmenami a veľkým dorazom. Nie ste spolu tak dlho, aby ste to nemohla useknúť, a že by Vám to niekto vyčítal, nepodpísala ste žiadnu zmluvu v dobrom aj v zlom. Píšem Vám to ako odborník na závislosti a vidím, že u Vášho priateľa je ich viac, keďže spomínate alkohol, drogy. O to je to komplikovanejšie. Chcete mu pomocť - tomu rozumiem. Sama však ste zhodnotila, že ste vyskúšala všetko, s ním to však nepohlo. Takže ďalšie, čo zdorazňujem - Vy mu nepomožete. Závislí ľudia často stiahnu zo sebou celé svoje blízke okolie do závislého kolobehu neustálej pomoci, sľubovania a zlyhaní. Nechcem tým povedať, že priateľ nemá šancu, ale musí sa rozhodnúť sám, čo on je teraz zjavne rozhodnutý si "užívať". Vy však máte život pred sebou, nezaviažte sa takýmto sposobom, budete len nešťastná a vzťah ako na hojdačke - raz vo výšinách, potom v hlbinách, čo je nesmierne vyčerpávajúce, zničujúce. Využite teraz chvíľu jeho nezáujmu a odstrihnite to! Moc moc držím palce, poprípade sa ešte ozvite v novom dotaze.

Komentáře uživatelů ...

Jarda1
27. 8. 2014 20:24:21
Trošku Vám nerozumím, Váš přítel zrovna lumen není, což sama víte, vždyt to podrobně popisujete. Přitom se od něj nedokážete odpoutat. Chcete někoho, kdo by byl méně problémový? Pak buďte ráda, že se neozývá, tj. nemá o Vás zas takový zájem. Dle mého názoru je nešťastné lásku spojovat s tím, že někoho později předělám. To obvykle nevychází. Počítejte, že partner bude takový, jaký je, když ho poznáte. Nějaké změny v chování, to je spíš o vzájemném přizpůsobení se, ale povaha ani zvyky se nezmění. Najděte si spíš někoho, kdo nebude pít, bude chodit do práce, nebude závislý na drogách, nebude mí potíže s policií atd. Lepší je prožít určitou citovou bolest teď, jaksi z vlastního rozumu a rozhodnutí, než se trápit celý život či dlouhá leta, než se odhodláte k rozvodu. Ono mužům nejde moc věřit. Někdo poví ženě, jak moc ji miluje a přitom to zas tak nemyslí. Může mu jít jen o to tu ženu získat, proto to říká a ve skutečnosti jich chce jen využít.
Nikuska6478
29. 8. 2014 13:53:25
Ja viem, máte pravdu. Už všetci mi to povedali. No ja mu chcem pomôcť no neviem ako. Chcem mu dať ešte jednu šancu a keď nie tak radšej ho nechám. Mám ho moc rada aby som to nechala len tak. a aby si zničil ešte viac život. Rz som mu povedala že pri ňom budem stáť v dobrom aj v zlom a toho sa teraz držím.

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy