55126  26. 8. 2014 22:23:17 - milhel

Pád ze schodů 13 měsíční holčička

Dobrý den , dnes mi dcera spadla ze schodů a byly jsme na vyšetření na dětské chirurgii na Bulovce a tam paní doktorka nenašla nic tak prý máme dcerku sledovat. Nechci říct že paní doktorka zapomněla ale neměla dcerce udělat i sono břicha? Jsem jen laik a nevím jak postupuje v tomto případě ale pád byl opravdu ošklivý z 15 strmých schodů . Pořád na to musím myslet zda byla pořádně vyšetřena. Doufám že mě pochopíte , určitě nechci zpochybňovat něčí práci jen se o dcerku bojím . děkuji

MUDr.Jarkovska   MUDr.Jarkovska [Pediatr]
Dobrý den. Vnitřní zranění se nedá nikdy zcela vyloučit ani u banálnějších úrazů. Důležitý je mechanizmus úrazu, jak dítě vypadá a jak dopadlo klinické vyšetření - tedy vyšetření břicha pohmatem. Ultrazvuk břicha se neprovádí rutinně, záleží na zhodnocení stavu lékařem. Během pohotovosti nemusí být toto vyšetření snadno dostupné a lékař musí zvažovat, zda je potřeba volat sonografistu například z jiného pracoviště nebo z domova. Doufám, že u Vás vše dobře dopadlo.

Komentáře uživatelů ...

Jarda1
27. 8. 2014 20:17:02
Jako laik se domnívám, že při pádu ze schodů by došlo nejspíš k poranění hlavy a nebo končetin. Snad žeber nebo páteře, ale břišních orgánů, to dle mého dost těžko. Navíc myslím, že lékařka břicho prohmatala a případné břišní poranění by mělo příznaky, kterých by si všimla.
MUDr.Ciefova [Internista]
28. 8. 2014 13:23:09
Dobrý den, souhlasím s Jarda1, paní doktorka určitě bříško vyšetřila a neshledala důvod udělat ultrazvuk břicha (žádné modřiny, známky zhmoždění, pohmat bříška nebolestivý). Primární je sledovat spíše příznaky z úrazu hlavy - zvýšená spavost, zvracení, poruchy hybnosti).

Stolice u dětí Předkožka u dětí Dětská strava Spánek u dětí