55305  7. 9. 2014 22:43:05 - risisisi

Problém s rodinou.

Dobrý den, je mi 13 let a moji rodiče se rozvádí. Ale abych to řekla po popořadě. Asi před půl rokem jsem zjistila, že si moje matka píše s nějakým chlapem esemesky tipu jak ses vyspinkala skřivánku apod. Nevydržela jsem to a řekla jí to. Svojí mámu miluju nadevše a nechci ji ztratit. Neudržela jsem se a v záchvatu vzteku, který otřásal celým mým tělem jsem mu napsala několik zlostných esemesek. Máma mi vysvětlila, že problém s tátou trvá 4 roky a oni to chtěli zkusit napravit. Ten chlápek je prý nějaký starý pán a že si s ním jen píše, a že jejich "vztah" je jen o dobrém slovu. S kývnutím jsem to přešla, ale mezi námi se prohloubila jáma. Ale za pár dnů ji přistihnu jak si s ním píše znovu! Byla to chyba, vím, ale já potřebovala vědět, co jí ten parchant píše! Když jsem jí to řekla, řvala na mě, že je to její soukromí a mě do toho nic není. Není? Podvádí mého tátu, i když ne fyzicky i tohle se počítá! Z jámy se stal příkop a už nic není jako dřív. Jelikož nemáme moc peněz tak máma musí pracovat i přes noc a tak někdy domů nechodí a když ano, tak při našem oblíbeném sledování filmů usíná. Mojí další reakci vyprovokovalo to, když si na mě našla čas a šly jsme se projít po městě. Sakra já jí tak věřila! A přistihnu jí jak si s ním píše! Když jsem se jí ptala, co dělá, řekla, že píše email kamarádce! Kdo kdy viděl psát email v esemeskách! Lže mi, co se to zatraceně děje! Už ani s námi nejezdí na chatu. Když ano, hádají se a jsou naštvaní, že jeli. Zatraceně to tak bolí! Nejhorší je, že nemám NIKOHO, komu bych se vyplakala, kdo by mě s pochopením objal. Rodiče jen dále předstírají, že se nic neděje, už kvůli mě, ale já nejsem blbá! Bože co bych dala za to, že když přijde máma z práce táta ji obejme a dá jí pusu! Celé noci pláču, křičím do vody, ale úleva nepřichází!

Mgr.Vrankova   Mgr.Vrankova [Psycholog]
Dobrý deň.
Chápem, že ste vo veľmi ťažkej situácii. Dlhoročný vzťah medzi mužom a ženou može byť komplikovaný, u Vašich rodičov sa može jednať o krízu, ktorú postupne prekonajú, ale aj o krízu, ktorá povedie k rozpadu. Na jednej strane majú pocit, že je to ich vec, na druhej strane ale pred Vami problémy zakrývajú - predpokladám, že preto, aby Vás chránili. Dospelí však často sami nevedia, čo s tým. Chápem, že sa cítite veľmi zle, ale musíte aj Vy pochopiť, že niečo úplne nasilu udržiavať nejde. Skúste sa s nimi porozprávať spolu. Povedzte im, ako sa cítite, tak ako ste to tu popísala. Povedzte im, že Vám na nich záleží, poproste nech to skúsia inak. Povedzte im to v kľude, niekedy dospelých nakopne to, že vidia sa svoje deti správať zrelšie ako oni sami.
A sama pre seba spravte to, že skúste zamerať svoju pozornosť aj inde. Pozvite nejakú kamarátku do kina, choďte si zacvičiť, alebo niečo, čo máte rada. Moc držím palce!

Komentáře uživatelů ...

Cocopinc
9. 9. 2014 13:00:46
Ahoj!Je to vůči tobě nefér. Mají pocit, že se tě to netýká. Ale nevidí, jak se cítíš a jak to prožíváš. Myslí si možná, že jsi na to ještě moc malá a nevidíš to. To je jejich chyba. Ale z tvého dopisu vidím hodně zloby a hořkosti. Nevím, jestli jsi zkusila s rodiči promluvit si v klidu, bez výčitek a vzteku. Myslím, že by bylo dobré se třeba s mamkou i domluvit, že ať si na tebe udělá čas v ten a ten den v tolik a tolik hodin a že s ní chceš mluvit. A v klidu jí říct, jak se cítíš, co prožíváš, z čeho máš strach. Oni to možná neví, a stává se to. Lidi nejsou jasnovidci a všichni děláme chyby. Někdy je potřeba to říkat polopatě. Jsem vdaná, tak vím o čem mluvím :D Mluv o tom, jak se cítíš. Jak tě to zraňuje. Víš, je to vždycky hrozné, když se rodiče rozvádí, nemělo by to tak být. Ale když už to tak je, bylo by dobré to provést co nejméně bolestivěpro všechny zúčastněné. Je to sice jejich osobní záležitost, jakého budou mít partnera, ale rodina je jako celek a děti do ni patří rovným dílem. Bylo by fajn aby místo takového zatajování spíš jednali rodiče narovinu. Pravda někdy možná bolí víc, než skrývání a lhaní, ale bolí jen chvíli a člověk se s ní pak má možnost vyrovnat a zařídit se podle toho. Takhle ne. A roste nedůvěra a napětí. Prostě, zkus tyhle věci rodičům nějak říct, v klidu. Jako rovný s rovným. Držím palce!

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy