55410  13. 9. 2014 10:54:53 - Lukyn82

Zákálky ve sklivci

Dobrý den.
Není prosím nějaký způsob jak zabránit vytváření novým zákalkům, prodělal sem zánět očního nervu ale ted tam podle doktorů už nic na sítnici nemám přesto se mi zákalky v obou očích oběvují pravidelně a to v takovém množství že během dvou dnů nevidím na oko vůbec nic. Po několika takových příhodách během tři let mi v oko už nějaké zákalky zůstavájí trvale a dělá mi to čím dál větší problémy, na odstranění zákalků jít kvůli zánětům (které ale ted aktuálně nemám) nemůžu, ale zákalků mám čím dál víc a pořád se opakují já už sem z toho uplně zoufalý.

MUDr.Korda   MUDr.Korda [Oftalmolog]
Dobrý den, bohužel jejich vzniku není možné předcházet. Pouze pokud jsou záněty zrakového nervu důsledkem nějakého celkového onemocnění, tak správná kompenzace tohoto onemocnění. Musíte si uvědomit, že zákalek vzniká zkapalněním určité části sklivce, a to může být způsobeno věkem podmíněnými změnami, záněty apd. Odstranění zákalků pomocí vitrektomie by opravdu nebylo vhodné vzhledem k anamnéze zánětů zrakového nervu, ale laserové rozstřelení zákalků by se mohlo provést. Provádí se pomocí YAG laseru, ale je nutné přesně lokalizovat zákalky a zhodnotit bezpečnost a možnou efektivitu zákroku.
TO Cocopinc: Jen pro doplnění...Po nitroočních injekcích jste určitě vnímala plavající kapičky aplikované látky, a ne sklivcové zákalky ;-) A nitrooční tlak se nepovažuje za možnou příčinu vzniku zákalků. Jeho elevací bohužel dochází k závažnějším změnám v oku.

Komentáře uživatelů ...

Cocopinc
16. 9. 2014 22:31:42
jéé, to musí být otravné, měla jsem zákalky po Avastinu s Triamcinolonem, bylo to jak brambory... To je divné, že se pořád tak tvoří. Dá se to prý nějak rozstřelit ultrazvukem. Možná jestli třeba není problém s nitroočním tlakem. No uvidíte, co poví lékař.