55451  15. 9. 2014 14:31:00 - anaji

Opakované ORL nemoci bakteriálního původu u dítěte

Dobrý den, prosím radu ohledně neustále nemocného 4letého syna. Do 2 a půl let byl naprosto zdravý, po nástupu do školky začalo peklo. Za rok a půl měl již 11x antibiotika - záněty středního ucha, angíny, průdušky. Vždy mu měří CRP, takže se jedná vždy o bakteriální původ. Teď se nám neustále vrací angíny, s tou poslední jsme byli hospitalizováni v nemocnici a dostával 9xpíchaný penicilin, na závěr pendepon. Minulý týden dostal 2. pendepon, ovšem za 2 dny znovu horečky, bílé mandle (má tam vždy takové bílé chuchvalce), CRP 38 (dle mě CRP pak určitě ještě vyrostlo, měřili mu ho ze začátku nemoci), nasazen pro změnu Klacid. Angínám vždy předchází aft v puse. Záhada je, že opakovaně z výtěrů nemá streptokoka. Zjistili mu pouze 2 bakterie - Serratia marcescens a Pseudomonas aeruginosa, ovšem už neudělali citlivost. Je možné, že ty angíny jsou způsobeny jimi? Dále z krve zjistili protilátky EBV a CMV, svědčí o prodělané infekci. Jinak vše v pořádku. Na imunologii zjištěny snížené protilátky proti Hemofilovi B, jinak vše v pořádku. Na ORL zjištěna opakovaně již rok tekutina v obou středouší, mandle v pořádku. Prosím o radu, proč se ty jeho nemoci stále vrací? Pomůže vytrhnout mandle - nejdříve nosní pak krční? Opravdu jsem již zoufalá. Děkuji předem za odpověď.
Jana Pokorná

Opakované ORL nemoci bakteriálního původu u dítěte

MUDr.Jarkovska   MUDr.Jarkovska [Pediatr]
Dobrý den. Chápu Vaše obavy, vysoká nemocnost opravdu vzbuzuje podezření na poruchu imunity, je pro dítě i rodiče velmi zatěžující. Na druhou stranu není vzácností právě ve věku vašeho dítěte, kdy se ve školce setkává s mnoha patogeny a jeho imunitní systém ještě není zralý.
Je důležité, aby jste byli v péči lékaře, který zná celý průběh nemocnosti. Může to být Váš obvodní lékař nebo některý lékař z nemocnice, kde býváte hospitalizovaní. Protože je případ komplikovaný, závěr lze udělat jen pokud jsou známy všechny skutečnosti. Někdy je pacient ošetřován střídavě na obvodě, na ORL, na pohotovisti a podobně a potom nemá žádný lékař úplný přehled, aby mohl smysluplně nasměrovat další vyšetření. Určitě je na místě minimálně základní imunologické vyšetření, které odhalí nejčastější a nejzávažnější imunodedicity - to již bylo provedeno. Existuje ale mnoho vzácných méně závažných poruch, kterých vyšetřování je zdlouhavé a nákladné, postupuje se vylučovací metodou od nejčastějších po nejvzácnější nemoce. U Vás by semohla nabízet možnost periodických horeček.
Více Vám z mého omezeného přístupu k informacím nemůžu poradit. Co se týče angín, 80% je spůsobeno viry, ani středně zvýšené CRP - do 50 - nemusí znamenat bakteriální infekci. Zmíněné bakteria angínu nespůsobují, jejich přítomnost může odrážet opakované užívání antibiotik.

Komentáře uživatelů ...

Stolice u dětí Předkožka u dětí Dětská strava Spánek u dětí