55482  17. 9. 2014 18:28:19 - ASD4

Sociální fobie/Nervozita

Dobrý den,
je mi 18 let a mám problém s kontaktem s cizími lidmi. Ve své třídě jsem extrovertní typ, občas různě vtipkuji apod. Ve společnosti cizích lidí je to však jiné. Když jdu třeba po školní chodbě, mám pocit, že se na mne lidé dívají a celý znervózním. To samé, když jsem v kontaktu s cizí dívkou. Začnu být celý křečovitý, někdy i cítím tlak na hlavu, která se mi začne trochu třást. Nejsem nějaký uplný outsider, aktivně sportuji a nemyslím si, že jsem nějak neoblíben. Mám ale problém například napsat dívce, která se mi v současné době líbí, nebot' mám pocit, že budu stejně odmítnut a proto to nechci vůbec riskovat. Když jdeme s kamarády na nějakou diskotéku, alkohol můj problém odbourá a jsem schopný oslovit kohokoli, jenže to není každý den. Když už se doženu k tomu, abych šel s nějakou slečnou ven, nevím o čem bych se s ní měl bavit atd. Nepřijde mi, že bych s takovou banalitou měl jít k psychologovi, ale sám nevím, jak takovýto problém odbourat. Budu vděčný za každou radu.
Děkuji.

Mgr.Vrankova   Mgr.Vrankova [Psycholog]
Dobrý deň.
Chápem, čo Vás trápi, musím sa priznať, že sama som mala podobný problém vo Vašom veku. V dospievaní sa všeličo mení, človek si nie je istý sám sebou, akoby sa odznovu poznával, zrazu pozerá na seba aj na svet inými očami. Nebojte - aj tí najsebavedomejší ľudia navonok majú často vo svojom vnútri podobné problémy ako Vy. Je to úplne normálne. Proste chcete, aby na Vás ostatní videli to pekné, dobré, aby mali dobrú mienku. Lanže samozrejme, že to nejde u všetkých - to si povezdme na rovinu. Keď sa s touto pravdou vyrovnáte, pojde všetko oveľa ľahšie. Urobte teraz pokus - proste napíšte tú sms-ku. Poviem Vám - nestratíte tým nič a získate buď pekné dievča, alebo trochu času. Lebo ak ju neoslovíte, budete len dúfať, že sa niečo stane a Vy sa dáte dokopy. Ak napíšete, máte to hneď na tanieri a možete sa zamerať inam. Skúste si v týchto situáciách vždy vymyslieť podobné racionálne dovody, ktoré budú "za" a pojde to ľahšie. Moc držím palce!

Komentáře uživatelů ...

Cocopinc
22. 9. 2014 21:22:31
ahoj! Hele trochu si ver. Asi by bylo dobry najit si holku, se kterou bud zajmy sdilite, nebo se o ty veci druheho zajimate. Osobne bych na klukovi ocenila kdyby byl opravdu sam sebou, i kdyby byl stydlivy a nesmely. kdyby byl gentleman. Myslim, ze timhle bys divku mohl zaujmout. Taky bych ti doporucila nemluvit o "nejake" divce. Pokud ti jde o vazny vztah, zacni s takovou, kterou fakt milujes a prijde ti skvela. Z vlastni zkusenosti vim, ze je nekdy lepsi si na tu pravou pockat. A tak se i vyvarujes zbytecneho odmitani a nabouravani sebevedomi. Ber to vazne. Nejde o srandu, ale o lasku. Kdyz to budes brat takhle, mohlo by ti to pomoct. Zamilovani muzi delaji krasny veci, kdyz opravdu premysli jak divce udelat radost. Mysli na ni, ne na sebe. Neber ji jako korist, ale jako nekoho, koho chces delat stastnym. Mozna to pak bude jednodussi :) jinak myslim ze socialni fobii nemas. To vypada jinak. Je to asi obycejna nesmelost a malo sebeduvery. Bud sam sebou, holka by te mela milovat prave takoveho, jaky jsi.
ASD4
27. 9. 2014 19:19:16
Děkuji moc za odpovědi. Když se nad tím zamyslím, nejvíce mne vlastně trápí ta děvčata.. Moc nad tím přemýšlím a poté mívám i depresivní stavy. Jde o to, že vlastně nedokážu navázat komunikaci (zmiňovaný strach z odmítnutí). Ne, že bych se s děvčaty vůbec nebavil, mám kamarádky, ale to je pro mě úplně něco jiného. Necítím se dostatečně dobrý pro kteroukoli holku, která se mi líbí. Podobně to mívám i ve svém sportu, kde se někdy bojím hrát, abych náhodou něco nezkazil. Bude to problém se sebedůvěrou a sebevědomím. Nevím, jak to změnit. Neznáte nějaké fígle, abych si více začal věřit?

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy