55520  20. 9. 2014 15:37:46 - rec1rec2

Panický strach z RTG

Dobrý den,
mám problém, který mě trápí již delší dobu, tím problémem je strach z rentgenového záření. Když dojde na to, že můj doktor ať je to ortoped či zubař mi chce udělat RTG, snažím se zuby nehty vymluvit, že to podstoupit nechci. Na RTG jsem byl pouze jako malé dítě ve čtyřech nebo v pěti letech. Myslím si, že můj strach vychází z různých teorií a procentuálních grafů, jelikož jsem člověk, co si raději všechno zjistí, než něco podstoupí. Doplním, že mi je 16 let a jsem studentem druhého ročníku Gymnazia.

Mgr.Vrankova   Mgr.Vrankova [Psycholog]
Dobrý deň.
Napadlo ma, že máte šťastie, že na RTG vyšetrenie sa chodí zriedka, teda tomu strachu nemusíte byť vystavený často. Nebudem tu rozpisovať, čo všetko škodlivé v našich životoch je, aby som Vás na niečo nenamotala. Fakt však je, že by sa RTG dávno nepoužívalo, keby sa zistili nejaké príliš veľké negatívne následky - a už vobec nie v zdravotníctve. Skúste si radšej predstaviť, čo za následky može mať, ak ho u zubára neabsolvujete... Neodhalený kaz sa dvojnásobne zvačší, kým ho zubár uvidí zrakom a Vás to bude dvojnásobne bolieť... Neviem, či Váš problém nie je niekde hlbšie ako len o RTG, preto ani nechcem ďalej špekulovať. Lebo ak nepomože opačná racionalizácia, prípadne priamo v situácii myslieť na niečo pozitívne, nie je to až tak jednoduché a bude treba porozprávať viac podrobností, možno aj priamo s odborníkom. Držím palce!

Komentáře uživatelů ...

Cocopinc
22. 9. 2014 21:51:21
Ja myslim ze je skvele ze mame RTG. V nebezpeci mohou byt treba akorat radiologicti asistenti. proto nosi ty krabicky. Ale pro pacienta, pokud neni tehotny, je to opravdu malinko. Takto bychom se mohli bat i slunecniho zareni a vysilacu... Zkus si napsat na papir vyhody a nevyhody RTG, do dvou sloupecku. Treba ti to pomuze :)

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy