55521  20. 9. 2014 18:32:57 - Jancask

Pomočování

Dobrý večer,
má třináctiletá dcerka se v noci počůrává, byly jsme navštívit 2 doktory, oba se shodli, že je to psychického rázu... Nikdy jsem jí za to nenadávala ani nekárala, ale přeci jen převlíkat každé ráno postel je zkrátka vyčerpávající... Co se dcerky týče, přijde mi, že psychicky je zcela v pořádku, žádné mimořádné stresy nemá, ve škole jí to jde... Myslíte, že je problém opravdu psychickho rázu? A mohli byste mi event. poradit nějakou dobrou značku plenek pro noční počůrávání u takhle staré dívky(dohodly jsme se s dcerkou, že je začneme používat)?
Předem děkuji za odpověď, Škodová

MUDr.Jarkovska   MUDr.Jarkovska [Pediatr]
Dobrý den,
noční pomočnování je velmi komplexní problém. Zdravé dítě nad 4 roky věku by se mělo při pocitu potřeby močit v noci probudit. Když k tomu nedochází, začíná se obvykle problém řešit od tohoto věku. Nicméně, asi 1 procento zdravých dospělých trpí tímto problémem, neví se přesně proč. Nočnímu pomočování se podrobně věnují dětští urologové a dětští psychologové, ve kterých péči by Vaše dcera měla určitě být. Tento problém jí zcela jistě hendikepuje více nežli jen mokré prádlo - znemožňuje jí účast na dětských táborech, školních výletech, v budoucnu to ovlivní její partnerské vztahy.
Z dotazu není jasné, kdy a jak podrobně byla dcera vyšetřená. Pokud byla veškerá vyšetření provedena a došlo se k závěru, že obtíže mají psychickou podstatu, měli by jste docházet k dětskému psychologovi a ve spolupráci s urologem rozhodnout další postup - například nasazení Minirinu - léku, který zvyšuje koncentrační schopnost ledvin a v noci se pak tvoří méně moče, nebo noční alarm, který reaguje na mokré prádlo a dítě při močení probudí, ev. nasazení jiných léků předepsaných dětským psychiatrem. Nezbytnou součástí postupu je psychoterapie a samozřejmě vhodný pitný režim (maximum tekutin dopoledne, málo odpoledne, nic večer). Plenky určitě ke dlouhodobému řešení problému nepřispějí, ale jestli chcete, poptejte se ve zdravotnických potřebách.
MUDr.Jarkovska   MUDr.Jarkovska [Pediatr]
Ještě bych se opravila - častěji než dětský urolog se touto otázkou zabývá dětský nefrolog, záleží, kdo je ve Vašem okolí dostupný, resp. ke komu Vás odešle obvodní lékař.

Komentáře uživatelů ...

Bader
22. 9. 2014 5:30:47
Prepáčte plienky to nevyriešia. Neviem odkiaľ ste ale, radu a pomoc hľadajte : http://www.pomocovanie.sk/, alebo odporúčam Detská psychiatrická ambulancia, FNLP, Trieda SNP 1, 040 11 Košice, MUDr. Terézia Rosenbergerová, Tel.: 055/ 640 22 57 (psychiatria@pobox.sk)

Stolice u dětí Předkožka u dětí Dětská strava Spánek u dětí