55536  21. 9. 2014 19:57:26 - Lunna

Anorexie

Dobrý den.
Již cca 2 mesíce vím, že mám anorexii. Snažila jsem se dodržovat doporucené jídelnícky, ale bohužel to vždy zvládnu jen pár dní. Stále se pohybuji na váze 41kg víška 164 cm. Problém jenže si pripadám normální-nepotrebuji pribrat. Takže mi delá problem se presvedcit. Moc prosím o radu a doporucený jídelnícek.

Mgr.Vrankova   Mgr.Vrankova [Psycholog]
Dobrý deň.
Neviem, či Vám anorexiu diagnostikoval lekár, alebo ste na to prišla sama, je však fajn, že to viete. Skúste si vyhľadať o tejto chorobe na nete, aj inde, čo najviac informácií - ako vzniká, ako postupuje, ako vyzerajú ľudia ňou postihnutí - pre Vašu motiváciu. Chápem, že je veľmi ťažké donútiť sa jesť, keď máte pocit, že ste v pohode a nič Vám nechýba. Hlavne keď ten tlak k jedlu má byť motivovaný tým, aby ste pribrala. Skúste zabudnúť na priberanie. Proste si zostavte jedálniček sama z jedál, ktoré máte rada, ktoré sú zdravé a berte to jedlo ako prísun výživy. Predstavte si, ako živiny z neho vchádzajú do Vašich vnútorných orgánov a tie potom dobre fungujú. Ak Vám toto pojde, bude fajn, ak nie, problém je hlbšie. Neodkladajte potom návštevu odborníka, neviem ako ďaleko ste v tejto chorobe, pretože keď sa príliš zacyklíte - je to oveľa oveľa ťažšie. Moc Vám držím palce!

Komentáře uživatelů ...

Jarda1
22. 9. 2014 0:47:49
Anorexie má v názvu mentální, jde skutečně o to, že to je problém mysli. Extrémní vyhublost, která někdy končí až smrtí, to je jen důsledek toho, že daná osoba, zpravidla dívka, mladá žena má tento mentální problém. Léčba je v rukou psychiatra, ten by měl poskytovat jednak psychoterapii a současně i doporučit a sledovat stravovací režim. Myslím, že byste měla vyhledat pomoc odborníka, jinak je vysoké riziko, že sama se dál neposunete, při nejlepší snaze, správném jídelníčku ap. Problém není vědět, co jíst, ale změnit k jídlu svůj postoj. Pak je možné měnit i stravovací návyky.
Cocopinc
22. 9. 2014 22:06:33
Ty jo mas muj obrovsky obdiv ze si to uvedomujes a chces se sebou neco delat! Anorexii jsem prodelala a nechapu jak to dokazes. Myslim ze s timhle postojem to zvladnes :) Zajdi na psychiatrii aby ti pripadne pomohli leky a at ti doporuci psychoterapeuta. Zkus si jidlo naplanovat? treba i nastavit budik. 5x denne hezky neco spapkat. Nejde tu zdaleka jen o vahu. Me vypadalo spoustu vlasu, zmizela mi menstruace... Ale to je nic oproti dalsim dusledkum nedostatku zivin a vitaminu.

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy