55672  29. 9. 2014 17:21:43 - Maja01

Chronický zánět dutin

Dobrý den,
Je mi 14 let a mám chronický zánět dutin. Při zjištění mi doktor zakázal všechno, při čem by mi mohla jen naskočit husí kůže (žvýkačky, mentol, mokré vlasy, chodit bez papučů...) a skoro i zubní pastu. V únoru má naše třída lyžařský kurz a protože jsem na lyžích nikdy nestála, tak bych tam moc chtěla a navíc je to jednou za život. Lyže i vybavení nám půjčí škola, takže v tom není problém, ale máma mě na něj nechce pustit. :( Přemlouvala jsem, že se budu oblékat, nosit šály... zítra je uzavírka přihlášek a celá moje třída jede až na mně, ale já se stále budu snažit mamku nějak přemluvit.
Můžu se vás zeptat na váš názor? Za jakých podmínek bych na lyžák mohla? :(
Děkuji!

MUDr.Jarkovska   MUDr.Jarkovska [Pediatr]
Dobrý den. Souhlasím s uvedeným komentářem, také bych byla pro názor ještě jednoho lékaře, nejlépe ORL. Já stav posoudit takto na dálku nemohu, ale obecně bych u této diagnózy tak přísná nebyla, pokud by se nestalo zrovna v termínu výcviku, že se zánět akutné projeví - horečky, hnisavé hleny. Také jsem pro alternativnější přístupy, když je akutní zánět vyléčen - inhalace, proplachování nosu, akupunktura a podobně. Není úplně racionální tě úplně diskvalifikovat z podobných aktivit v klidovém období, ale opravdu to může posoudit jen lékař, který tě vyšetřil a zná průběh všech prodělaných zánětů.

Komentáře uživatelů ...

Jarda1
29. 9. 2014 20:32:36
Přidám laický názor. Zánět dutin jsem měl právě v podobné věku, pak ještě jednou nebo dvakrát. I u mně to šlo o dlouhodbější léčbu, zvl. v dětství. Jako dospělý to trvalo 2 nebo 3 týdny, už to přesně nevím. Teploty poměrně malé nebo vůbec. Léčili mě v nemocnici na ORL, antibiotika, tampony a léčivý roztok do nosu, k punkcím nedošlo. Kupodivu žádný zákaz ani přísnost na oblékání tu nebyla. Já si myslím, že by především měli ty dutiny řádně vyléčit. Pokud by byly dutiny jedno pololetí zdravé, tak by v únoru šlo jet na lyže, dle mého názoru. Určitá onemocnění medicína moc léčit neumí, daleko snáz se vyléčí respirační onemocnění, kde jsou vyšší teploty, dají se antibiotika nebo se vyleží viróza a je za týden až dva to je pryč. Horší jsou chornické potíže, stálý zánět v krku, s občas malou teplotou, každou chvíli škrábe v krku ap. Pro tyto potíže bývá mnohdy dobrý pobyt u moře a nebo na horách. U dutin nevím, ale nemělo by se to tak lišit. Nicméně na těch horách by bylo potřeba mít určitý režim. Ono je jiný režim v ozdravovně a jiný v lyžařském výcviku, kde cílem není léčba a nedodržuje se takový režim jak pro chronicky nemocné. Zeptal bych se i odborného lékaře na ORL, případně tam přesměroval dosavadní léčbu, pokud dosud léčil jen pediatr.
milla
2. 10. 2014 11:11:23
Ja si myslím, že by si na lyžiarák nemala ísť. mám tiež zápal dutín a ak nechceš dopadnúť tak ako ja - to znamená - ak mi nezaberú lieky, pôjdu ma operovať, kľudne sa môže stať, že mi tým hnisom, čo mám v dutinách, nasiakne lícna kosť, a budú mi ju musieť vysekať a na plastike robiť novú.. a dopadla som tak tiež kvôli prechladeniu z mokrej hlavy :-) Môžeš mať do konca života zjazvenú tvár, alebo sa len jednoducho vyliečiš a nepôjdeš na lyžiarák.. ja som tiež minulý rok nemohla ísť na lyžiarák kvôli operácií mandlí, a prežila som..

Stolice u dětí Předkožka u dětí Dětská strava Spánek u dětí