55752  5. 10. 2014 21:50:19 - Jitulka74

Jeho milenka ceka dite

Dobrý den,
manzel mi byl dlouhodobě nevěrný, asi 5 let, chtěl opustit mě i deti. Dokázala jsem ho prostřednictvím deti a dalších rad od psychologa dostat zpátky. Vztah ukončil s milenkou. Byla jsem rada, i přesto, ze vím, ze ji stále miluje. Strašně moc pro něho znamenala a asi pořad znamená. Jsou spolu v kontaktu. Je to skoro rok, co se vratil. Kamarádka mi před měsícem řekla, ze ona je těhotná. Mám strach, ze dite je mého manžela. Nevěřím vzhledem k její povaze, ze si tak rychle někoho našla. Navíc v její blízkosti zádný chlap není. Pokud by se to potvrdilo, vlastně bych zjistila, ze mi opět manzel lhal. Nevím, zda bych to dokázala odpustit. Myslela jsem, ze už budeme mít klid. Ale teď bych se ji nezbavila do konce života. Dokonce to dite ma nároky na nás majetek. Asi už spolu nejsou fyzicky, ale jestli s ni bude mít dite, mám strach, ze se budou navštěvovat dal. On nedokáže dite úplně opustit. Využila jsem teto jeho slabosti a vratil se k nám. Nechci se ho ptat. Mám z odpovědi strach, protože se rozvádět nechci. Poraďte, mám dělat, ze se nic neděje...

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Dobrý den,
bez toho, abyste si s manželem promluvila se svých obav nezbavíte. Teď je to zdánlivě takové setrvání v mírném "bezvětří", do nečasu se Vám nechce. Ale i setrvání v této nejistotě Vám dle mého názoru nijak nepomůže či neulehčí.
Je možné, že těhotenství je fáma, je možné že dítě není partnera, ale také je možné, že ano. Píšete, že jste ho "přitáhla" přes děti. Pokud je tomu tak a je s Vámi především kvůli dětem, opravdu stojíte o takto postavený vztah? Vztah, kdy budete mít jen jednu jistotu, že až děti vyrostou, skončí důvod, proč být s Vámi? Vztah, ve kterém nejspíš ani jeden nejste spokojený?

Pokud stojíte o jinak definovaný vztah, kde i Vy sama si budete jista svou rolí, promluvte si s partnerem a zjistěte, jak se věci mají. A zkuste situaci nestavět tak, že pokud je dítě jeho, jde o konec světa. Jsou rodiny, kdy partneři mají i děti mimo daný svazek (druhá manželství, ale i ta nemanželská dítka). Počet a místo dětí zkrátka s partnerským vztahem příliš nesouvisí, jde o dvě odlišné role - rodičovskou a partnerskou. Zkuste zkrátka ujasnit stav Vašeho partnerského vztahu, nikoliv rodičovského. Ať partner bude mít zájem Váš vztah vylepšit nebo ne, bude to jasný krok k tomu, abyste byla spokojenější. Buď s ním, nebo sama, nebo s někým jiným

Nejlepšími rodiči jsou spokojení rodiče, ať žijí spolu či jinde. Z Vašeho dopisu mi nepřijde, že jste opravdu spokojena a je možné, že jakákoliv změna bude šancí k tomu, abyste jednou spokojená byla. Kvůli sobě i dětem.
Držím palce.

Komentáře uživatelů ...

Jarda1
5. 10. 2014 22:33:55
Já bych Vám radil rozchod, vycházím z toho, že manžel se vrátil jen z nějakých pragmatických důvodů, ale miluje tu druhou. Nevěra jde snad odpustit, pokud ovšem dotyčný jí lituje a nehodlá v ní pokračovat. Tolerovat trvalou nevěru, žít s tím, tak sama píšete, že toto se Vám nelíbí. Mně by pak přišlo daleko čestnější žít s dvěma partnerkami. Nelze je mít legálně, neformálně ovšem toto lze. Pak to chce být smířená s tím, že tu jsou dvě ženy a jeden muž. Pak lze se s tou druhou ženou i zkamarádit, žít v jedné domácnosti atd. Sice to je nezvyklé, jenže mi to přijde desetkrát lepší, než když se muž tváří, že má jen Vás a s druhou Vás podvádí. Myslím, že ani tak nelpíte na manželovi, že byste ho milovala. Spíš mi přijde, že jde o pragmatickou úvahu, máte děti, zřejmě od něj i zabezpečení či zvýšení životní úrovně a asi i obava, že by se další muž těžko sháněl.Já osobně bych radši byl bez partnera, než za těchto podmínek. K rozchodu Vás nikdo nenutí, ale myslím, že to bude jen dlouhodobé trápení. Nakonec nemusíte spěchat, postupně uvidíte, jestli čeká dítě s milenkou i další vývoj. V příbuzenstvu to mám, manžel je jí dlouhodobě nevěrný, nejde o jeden úlet a nebo roční úlet, spíš mi přijde, že se to táhned 20 let, ne-li déle, přesně to nevím, ale trvá to velmi dlouho. Ale zřejmě je pro moji příbuznou lepší toto, než aby se rozešla a rozvedla. Pak se chce s tím vyrovnat a netrápit se tím.

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy