55770  6. 10. 2014 18:09:59 - niky.va

Je to láska z oboch strán?

Začnem asi tak,že som bola s parterom približne rok a pol. Po vzťahu sa to ešte nejaké dva mesiace ťahalo. Teraz už spolu nie sme vyše pol roka ale v kontakte sme stále.Píšeme si a sem tam sa aj stretneme a vždy je medzi nami túžba zas sa zblížiť.Prekážal mu vek,pretože je o 4roky starší a vraj v niektorých krokoch som ešte "dieťa".On bol ten,ktorý ukončil náš vzťah ale doteraz má žiarlivostné stavy,keď vidí v mojom okolí nejakého iného muža.Vždy mi to dá najavo,že o tom vie,že som sa rozprávala s tým a tým alebo písala.Niekedy ma aj obviní,že som v kontakte s niekym pri tom je to len jeho výmysel.Ja si myslím,že mu to prekáža,ale nepovie mi to.Zisťovala som si o ňom,ako sa správa k iným ženám a prišla som na to,že im vypisuje samé komplimenty trošku sa ma to dotklo,keď že z mojej strany tam stále tá láska je.Ale pravdou je,že aj ja som bola taká ako on ale zostalo len pri písaní. Nemám odvahu sa ho opýtať,či ma ľúbi keďže on bol ten,ktorý ukončil vzťah. A taktiež si myslím,žeby mi odpovedal,že on potrebuje staršiu ženu, ako som ja. Ale jeho správanie mi častokrát naznačuje, ako keby ma ľúbil. Naozaj neviem ako to mám ďalej riešiť.Keď m§a vždy poteší jeho správa,jeho telefonát alebo jeho prítomnosť,keď si výjdeme von.Onedlho by to bolo 2roky, čo by sme boli spolu skúsim sa ho opýtať v ten deň, či vie aký je to deň. Najkrajšia vec,čo by sa mi mohla stať by bola, keby mi povedal,že ma úprimne ľúbi a chce byť so mnou. Len on zrejme partnerku nechce.Mal odísť pracovať do zahraničia deň predtým sme sa rozlúčili ale nakoniec nešiel,čo by nám zrejme pomohlo,či by som mu chýbal alebo nie.Niekedy sa zvykneme hádať kvôli hlúpostiam a povedal mi,že ak by to tak nebolo,tak by som mu chýbala.Len nie za každú hádku môžem ja samozrejme.Ale ja si rada chybu priznám a ospravedlním sa.Začal to robievať aj on,čo sa mi páči.Len naozaj neviem ako to on ku mne cíti,pretože je človek,ktorý svoje pocity potláča a nemyslím si,žeby mi povedal,že ma lúbi pokiaľ si sám nieje toho vedomý na 100%...Potrebovala by som poradiť,čo s tým,ako ďalej postupovať

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Milá Nikolo,
ako ďalej postupovať? :)

No, nečekejte ode mě radu nebo návod, to psychologové dělají opravdu málokdy. Zkuste si spíš odpovědět sama na některé otázky:
Dal Vám najevo, že by se k Vám chtěl vrátit?
Dal Vám najevo, že lituje toho, že se s Vámi rozešel?
Dal Vám nějaký důvod si myslet, že by nový začátek byl v něčem jiný?

Tak jako tak se ho nebojte zeptat na vše, co Vás zajímá. Musíte ale počítat s tím, že se dozvíte jeho názor, který Vás nijak nemusí potěšit.

Ptáte se na začátku, zda je to láska. To opravdu nevím. To, že se oba snažíte navázat nový vztah s někým jiným, tomu úplně neodpovídá. To, že na sebe žárlíte, nějaký vzájemný vztah naopak naznačuje. Těžko však říct, zda žárlení je tím pravým signálem lásky a nikoliv jen projevem touhy vlastnit, ovládat někoho, koho jsme dříve považovali "za svého."

Takže jak říkám, klidně se ho zeptejte na vše, co Vás zajímá. Ale i to, že by o vztah s Vámi opět stál, by nemělo znamenat, že byste s tím měla souhlasit za všech okolností. Například jeho předhazování Vaší dětinskosti, mi přijde samo o sobě dětinské. Tím, že Vás bude shazovat si Vaši přízeň rozhodně nezíská. Myslím, že i toto by mu někdo měl říci ;)
Hodně štěstí.

Komentáře uživatelů ...

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy