55781  7. 10. 2014 9:18:41 - qweasy

Novorodenec nespí a papá každú 1,5hod

Dobrý deň.
Všade na internete čítam, od známych počúvam, že novorodenec by mal spať 16-20 hod. Je pravda, že každé dieťa je iné, nie je naprogramovaný stroj, ale my už týždeň spíme maximálne 6-7 hodín. Cez deň vôbec. Zaspíme tak o 19 hod pravidelne a v noci sa budíme každú 1,5 hod na kŕmenie. S tým kŕmením je to rovnako aj cez deň. Vraj dieťa v tomto veku by malo jesť cca každé 2-3 hodiny a v noci by sa mal budiť cca 2x na kŕmenie. My máme menej ako 2 hodiny. A v noci sa tiež budíme každú 1,5 hod na papanie. A aj keď po kŕmení zaspí tak je to len na chvíľu kým ho držíme v rukách a akonáhle sa položí sa zobudí. Skúšam ho držať aj 20 minút kým upadne do tvrdšieho spánku ale nepomáha. Mamička má spať vtedy keď dieťatko, lenže dieťatko nespí. Dieťatko je kŕmené materským mliečkom a za dva týždne sme krásne pribrali, dokonca aj o 60 dkg viac ako by sme mali mať. Stolicu máva aj 6-7 krát denne a pomočenú plienku stále. Vyrástol zhruba 2-3 cm za dva týždne. Teda problém s mliečkom nebude. Chodíme doobeda a poobede von. Bohužiaľ ani v kočiari to nie je žiadna sláva. Vydrží tak max. 30 minút spať a potom plače, plače a plače. Viete mi nejako poradiť. Ja ako matka to samozrejme vydržím, ale zajtra máme mesiac a spánok by sa mu mal postupne skracovať a upravovať na deň a noc, ale my to máme skrátené až až.
Ďakujem za odpoveď.

MUDr.Jarkovska   MUDr.Jarkovska [Pediatr]
Dobrý den. Pokud Vaše dítě takto pěkně prospívá a i psychomotoricky se Vašemu pediatrovi jeví v pořádku, opravdu bych to připsala hlavně jeho individuálnímu temperamentu. Nemůžu si být jistá, protože jsem Vaše dítě neviděla, ale podle ntoho, co píšete bych vycházela z toho, že děťátko je zdravé, možná potřebuje méně spánku než průměrný novorezenec - od zítra kojenec a zkusila bych pár věcí.
Dítě hezky přibývá, ale kojíte hodně často, je tedy možné, že bude něco špatně na technice kojení, co mu nedovolí napít se najednou dostatečně k tomu, aby vydržel déle spinkat. Zkuste ho při jednoum kojení krmit co nejdéle z jednoho prsu a potom nabídnout ještě prso druhé. Více se nasytí a podpoří to tvorbu mléka. Časem zas předjěte na kojení z jednoho prsu při jednom kojení. Dále zkluste pevnější zavinovačku, některé děti se v ní lépe zlidní. Když svážete ručičky k tělu, to může také pomoci - při neklidných fázích spánku se neruší pohyby ručiček u obličeje. Vaše dítě může mít také břišní koliky. Někdy jsou způsobené kravskou bílkovinou ve Vašem mléku - zkuste mléko ve Vaší stravě na čas vysadit. Také právě časté kojení po menších dávkách může koliky podporovat, protože nestrávené mléko se mísí s čerstvým a to kvasí a nadýmá. Existuje ještě mnoho dalších rad, já píšu hlavně ze zkušenosti to, co se mi zdá nejdůležitější. I kdyby stav přetrvával, velmi pravděpodobně se kolem třetího měsíce stav zlepší, uvidíte.

Komentáře uživatelů ...

Stolice u dětí Předkožka u dětí Dětská strava Spánek u dětí